Αρχική Ειδήσεις Μια μικρή ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου κάνει τον άνθρωπο πιο αποφασιστικό

Μια μικρή ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου κάνει τον άνθρωπο πιο αποφασιστικό

0
Διαφήμιση

Βρείτε τη χαμένη σας αποφασιστικότητα με ένα …ηλεκτρόδιο! Αμερικανοί νευροεπιστήμονες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό την αποφασιστικότητα και την επιμονή δύο ανθρώπων, διεγείροντας ηλεκτρικά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους.

 Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και το επίτευγμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέου τύπου θεραπειών για την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές, όπου η έλλειψη κινήτρων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ασθενών.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια στην ανακάλυψη αυτή είναι ότι έγινε μάλλον τυχαία, καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να εντοπίσουν στους ασθενείς περιοχές του εγκεφάλου τους, οι οποίες τους προκαλούσαν επιληπτικές κρίσεις και για αυτό το σκοπό μετακινούσαν ηλεκτρόδια σε διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού τους. Ξαφνικά οι ασθενείς κατακλύστηκαν από ένα αίσθημα αποφασιστικότητας, νιώθοντας ικανοί να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία.

Σε έξι δοκιμές που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε ότι η ενεργοποίηση με χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα (δύο έως οκτώ μιλιαμπέρ) της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιόζεφ Παρβίζι του Τμήματος Νευρολογίας πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Neuron” (Νευρών), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», δήλωσαν πως «είναι εντυπωσιακό ότι δύο άτομα, με πολύ διαφορετικές εμπειρίες στο παρελθόν, ανταποκρίθηκαν με παρόμοιο τρόπο μετά από μια χαμηλή ηλεκτρική διέγερση, διάρκειας μόλις ενός ή δύο δευτερολέπτων, στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου».

«Αυτοί οι ασθενείς είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, έχουν το δείκτη νοημοσύνης τους, έχουν τη δουλειά τους. Δεν μιλάμε για ευρήματα σε άρρωστους εγκεφάλους», δήλωσε ο Παρβίζι.

Για να βεβαιωθούν οι επιστήμονες, εφάρμοσαν την μέθοδο της εικονικής (πλασέμπο) ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου και ενημέρωσαν ψευδώς τους δύο ασθενείς ότι θα τους διοχετεύσουν ξανά ρεύμα στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτρισμός στα ηλεκτρόδια. Τότε οι δύο άνθρωποι δεν ανέφεραν καμία αιφνίδια ενεργοποίηση της αποφασιστικότητας και επιμονής τους, πράγμα που συνέβη αμέσως όμως, όταν όντως οι επιστήμονες επανέφεραν το ρεύμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα πειράματα για να σιγουρευτούν ότι η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου πράγματι καθιστά τους ανθρώπους πιο αποφασιστικούς στην πράξη και δεν τους εξάπτει απλώς ένα αίσθημα αποφασιστικότητας χωρίς πρακτικό αντίκρισμα. Αν υπάρξει αυτή η επιβεβαίωση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της τεχνικής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων, για παράδειγμα των ψυχαναγκαστικών διαταραχών, στις οποίες οι ασθενείς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πάσχουν από το αντίθετο, δηλαδή από υπερβολική αποφασιστικότητα και εμμονή για κάτι.

Διαφήμιση