Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αιθαλομίχλη: περιορισμός κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων μεταξύ των μέτρων που προωθούνται

Αιθαλομίχλη: περιορισμός κυκλοφορίας και κλείσιμο σχολείων μεταξύ των μέτρων που προωθούνται

0
Διαφήμιση

Σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων περιορισμός κυκλοφορίας, κλείσιμο σχολείων και συστημάτων κεντρικής θέρμανσης στα δημόσια κτήρια, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση. Τα μέτρα θα επιβάλλονται τις ημέρες με αιθαλομίχλη και αναμένεται να δημοσιευθούν άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

Με το ίδιο ΦΕΚ θα ισχύσει και η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης. 
Τα έκτακτα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θα  ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα όταν τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα. 
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

– Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων.

– Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

– Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτήρια του Δημοσίου, με εξαίρεση τα νοσοκομεία.

– Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

– Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με την ξεχωριστή απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ θα έχουν δωρεάν ρεύμα για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης προκειμένου να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά συστήματα θέρμανσης αντί για σόμπες και τζάκια.
Τέλος, με ξεχωριστή απόφαση του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70% για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας και Δήμων. 

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣφοδρή κακοκαιρία πλήττει Βρετανία και Γαλλία- τρεις νεκροί
Επόμενο άρθρο40εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου και την επέκταση του Τραμ