Αρχική Καταστροφές Αιθαλομίχλη: δωρεάν ρεύμα …προληπτικά αλλά και καμία περίπτωση μείωσης της τιμής του...

Αιθαλομίχλη: δωρεάν ρεύμα …προληπτικά αλλά και καμία περίπτωση μείωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

0
Διαφήμιση

Αποκλείει κάθε περίπτωση μείωσης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί των Χριστουγέννων για την αιθαλομίχλη σε Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, λόγω τζακιών, διευκρινίστηκε ότι δωρεάν ρεύμα θα προσφέρεται στους ευπαθείς καταναλωτές από τις ημέρες των προληπτικών συστάσεων και όχι μόνο όταν οι μετρήσεις πιάνουν «κόκκινο».

 Η ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές της χώρας τις τελευταίες ημέρες είναι αποπνικτική, ενώ στην Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα ποσοστά μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, εκεί, άλλωστε, τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από την Τρίτη και θα παραμείνουν μέχρι και την Παρασκευή.

Μετά τη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα αλλά η μείωση της τιμής δεν είναι η λύση. Αυτό θα σήμαινε πως θα ανοίγαμε παράθυρο στο λαθρεμπόριο και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους».

Ο ίδιος απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν για να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης, το οποίο, βάσει των διευρυμένων κριτηρίων, δικαιούνται περισσότερα από 600.000 νοικοκυριά.

Δωρεάν ρεύμα

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης έκανε γνωστό ότι η δωρεάν κατανάλωση ρεύματος για τις διπλάσιες ημέρες εμφάνισης του φαινομένου της αιθαλομίχλης θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που θα ανακοινώνεται ακόμα και προληπτική σύσταση για κατάργηση της χρήσης τζακιών, από τον αρμόδιο περιφερειάρχη, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελεί προαπαιτούμενο το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων αιωρούμενων σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Το μέτρο έχει ήδη ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, ενώ πρόκειται να ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή και αφορά 70.000 νοικοκυριά, ενώ συνολικά οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια.

Στην Αθήνα, με 150.000 νοικοκυριά ενταγμένα στο ΚΟΤ, ενώ όπως επανέλαβε ο υπουργός ΠΕΚΑ “πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, όπως είπε, διότι υπάρχουν οι συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου, ενώ επανέλαβε την έκκληση για χρήση καθαρής ενέργειας και την χρήση ηλεκτρικών μέσων θέρμανσης”.

Κλινικές

Αύξηση της τάξης του 10% έχει παρατηρηθεί στην προσέλευση σε πνευμονολογικές κλινικές της χώρας, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος ,την οποία χαρακτήρισε φυσιολογική για την εποχή, τονίζοντας παράλληλα ότι όλες οι αρμόδιες μονάδες βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών.

Διαφήμιση