Αρχική Καταστροφές Χωρίς τροφή και πόσιμο νερό εκατομμύρια άνθρωποι στις Φιλλιπίνες- πληροφορίες για 11...

Χωρίς τροφή και πόσιμο νερό εκατομμύρια άνθρωποι στις Φιλλιπίνες- πληροφορίες για 11 νεκρούς στο Βιετνάμ

0
Διαφήμιση

Η κατάσταση Φιλιππίνες θυμίζει ένα απόλυτο «φρενοκομείο» μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χαϊγιάν, δηλώνει ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού, προσπαθώντας να περιγράψει την εικόνα της καταστροφής, με τους 10.000 νεκρούς και τα εκατομμύρια πληγέντων. Το μέγεθος είναι ακόμη ανυπολόγιστο, ενώ ο σαρωτικός τυφώνας έφτασε τις πρώτες πρωινές ώρες στις παράκτιες περιοχές του Βιετναμ σκορπίζοντας κι εκεί τον θάνατο, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 11 νεκρούς.

 Η επόμενη ημέρα για τις Φιλιππίνες είναι ακόμα πιο τραγική. Εκτιμάται ότι περισσότερα από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες και δίνουν μάχη επιβίωσης χωρίς τροφή, καταφύγιο ή πόσιμο νερό ενώ αν και γίνονται προσπάθειες να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια, τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις καταστρεμμένες περιοχές.

«Έχουν χαθεί πολλοί άνθρωποι. Υπάρχουν νεκροί παντού σε όλη τη χώρα, ολική καταστροφή» λέει στο BBC ο Ρίτσαρντ Γκόρντον, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στις Φιλλιπίνες. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση των φαινομένων αύριο Τρίτη ωστόσο αναμένονται ισχυρές βροχοπτώσεις που θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες αρωγής των πληγέντων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Ζερεφού, ο τυφώνας έφτασε έως τα 350-380χλμ/ ώρα και είναι η μέγιστη ταχύτητα που καταγράφει ένα τέτοιο φαινόμενο. Για τη δημιουργία και την ένταση του τυφώνα “ενοχοποιείται” και η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο λόγος που έχουμε ένα τέτοιο τυφώνα είναι ο συνδυασμός της θερμοκρασίας της θαλάσσιας μάζας και οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν και διαμορφώνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ανθρωπιστική βοήθεια   

Μπροστά στο απερίγραπτο δράμα των Φιλιππίνων, χώρες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο σπεύδουν να στείλουν βοήθεια. Φυσικά, από την προσπάθεια δεν λείπουν τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας του ότι προσέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης. Στις Φιλιππίνες εστάλησαν 90 πεζοναύτες και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη KC -130J Hercules που απογειώθηκαν από αμερικανική βάση στην Ιαπωνία. Στον εξοπλισμό περιλαμβάνονται ελικόπτερα MV – 22 με ικανότητα κάθετης απογείωσης αλλά πτητικής ικανότητας ανάλογης με τα αεροσκάφη που μπορούν να δρουν υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δεσμεύτηκε οι ειδικευμένες υπηρεσίες του ΟΗΕ «να αντιδράσουν γρήγορα για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη». Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP ), έστειλε ομάδα αξιολόγησης στην πόλη Τακλομπάν, μία από τις περισσότερο πληγείσες περιοχές. Οργάνωσε επίσης, την άμεση μεταφορά 40 τόνων επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ( το ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά ) ανακοίνωσε την αποστολή ενός αεροσκάφους που μεταφέρει 60 τόνους βοήθειας, σκηνές και φάρμακα και ότι θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή με είδη υγιεινής και καθαρισμού του νερού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απελευθέρωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις αρωγής. Η Βρετανία προσφέρει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 9,6 εκατομμυρίων δολαρίων. Και η γερμανική πρεσβεία στη Μανίλα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι προσφέρει 23 τόνους εξοπλισμού διάσωσης, και την αποστολή γερμανικών ομάδων διάσωσης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 200 τόνους φάρμακα και σκηνές. Ένα φορτίο έφυγε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα και το άλλο θα φύγει από το Βέλγιο την Τρίτη. Ο Καναδάς έχει υποσχεθεί βοήθεια ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων και την αποστολή ΜΚΟ που θα βοηθήσουν τους επιζώντες. Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κάνει μια αρχική δωρεά 490.000 δολαρίων και υποσχέθηκαν ακόμη περισσότερα όταν η έκταση των ζημιών γίνει περισσότερο γνωστή. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δήλωσε ότι είχε στείλει μια ομάδα διάσωσης .

Βιετνάμ

Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο Χαϊγιάν έφτασε στις παράκτιες περιοχές του Βιετνάμ, ακολουθώντας βόρεια- βορειοδυτική πορεία, στις περιοχές περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας Ανόι. Κατά τη στιγμή της προσέγγισής του στην ακτογραμμή, η καταιγίδα παρουσίασε μια αλλαγή στην πορεία της κινούμενη προς τα βόρεια, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πλήξει τις κεντρικές περιοχές της χώρας και φαίνεται ότι έχει χάσει σαφώς την ένταση της μετά το χτύπημα στις Φιλιππίνες. Ο Χαϊγιάν στο Βιετνάμ συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα και περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι εκκένωσαν προληπτικά τις περιοχές τους πριν από την άφιξή του.

Ήδη γίνεται λόγος για έντεκα νεκρούς αν και έφτασε εξασθενημένος σε τροπική καταιγίδα. Επτά μέλη του πληρώματος ενός φορτηγού πλοίου αγνοούνται στα ανοικτά της Χαϊνάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο Βιετνάμ.

Διαφήμιση