Αρχική Καταστροφές Le Monde: Η Ουάσιγκτον πιέζει την Αλβανία να δεχθεί το συριακό χημικό...

Le Monde: Η Ουάσιγκτον πιέζει την Αλβανία να δεχθεί το συριακό χημικό οπλοστάσιο για καταστροφή

0
Διαφήμιση

Άρθρο του Piotr Smolar αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέλκυσαν την Αλβανία προκειμένου να οργανώσει στο έδαφός της την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Τα Τίρανα μελετούν προσεκτικά την προσφορά, η οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς οι λεπτομέρειες της να είναι γνωστές.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών που συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Le Monde ότι η Ουάσιγκτον προσέγγισε την κυβέρνησή του, είπε όμως ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση έως σήμερα κι ότι δεν έχουν συζητηθεί καν οι τεχνικές λεπτομέρειες. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέλκυσαν κι άλλες χώρες οι οποίες αρνήθηκαν, όπως η Νορβηγία.  Η Αλβανία παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα, κυρίως γεωγραφικά, καθώς η γεωγραφική της θέση επιτρέπει την εύκολη μεταφορά του οπλοστασίου από τη θάλασσα.  Επίσης έχει εμπειρία στην ουδετεροποίηση χημικού οπλοστασίου καθώς το 2007 ήταν η πρώτη χώρα που κατέστρεψε ολοσχερώς το δικό της οπλοστάσιο. 

Τότε όμως επρόκειτο για την καταστροφή δεκαέξι τόνων χημικών ενώ το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας ανέρχεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιθεωρητών, σε χίλιους τόνους χημικών στελεχών και 290 τόνους χημικών όπλων που έχουν δηλωθεί από τη Δαμασκό.  Το μέγεθος του συριακού οπλοστασίου και οι συνθήκες ασφαλείας στην Αλβανία δημιουργούν μια μεγάλη πρόκληση, σημειώνει το άρθρο. 

Για την ώρα η αλβανική κυβέρνηση είναι προσεχτική στις δηλώσεις της.  Αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η Αλβανία βρίσκεται σε δίλημμα. Από τη μία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα θέλει να διατηρήσει την ατλαντική και φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας του. 

Από την άλλη, δύο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αποφάσισε την απαγόρευση εισαγωγής τοξικών αποβλήτων, επικίνδυνων ή μη, τηρώντας έτσι μία προεκλογική του υπόσχεση σε ένα θέμα που είναι ευαίσθητο στην Αλβανία, σχολιάζει το άρθρο. “Θα ήταν τελείως λάθος να δεχθεί μερικές εβδομάδες μετά την απαγόρευση.  Αυτό θα προκαλούσε σύγχυση στον κόσμο”, σχολιάζει ο διευθυντής του αλβανικού Ινστιτούτου διεθνών σχέσεων. 

Επιπλέον, η Συμμαχία ενάντια στην εισαγωγή αποβλήτων συγκέντρωσε 64.000 υπογραφές, πολύ πάνω από το όριο των 50000 που απαιτούνται, προκειμένου να προκαλέσει δημοψήφισμα σχετικά με τα τοξικά απόβλητα.  Το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε θετικά την αίτηση. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να οργανωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό έχει συμβεί πριν από την απαγόρευση που αποφάσισε η κυβέρνηση. 

Διαφήμιση