Αρχική Ανακύκλωση Τα σκουπίδια δεν είναι … για τα σκουπίδια-Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Τα σκουπίδια δεν είναι … για τα σκουπίδια-Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

0
Διαφήμιση

Ξεκινά αύριο η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για Μείωση των Αποβλήτων με στόχο οι πολίτες να αλλάξουν συνήθειες και να ενημερωθούν για θέματα αποδοτικότητας πόρων και κυκλικής οικονομίας. Το έργο, που συντονίζεται από την Ένωση Πόλεων και Περιφερειών για την Ανακύκλωση και τη Βιώσιμη Διαχείριση των Αποβλήτων (ACR+) χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+.

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων, από 16 έως 24 Νοεμβρίου, προτείνει νέους τρόπους ενημέρωσης σχετικά με τη μείωση των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων και την ανακύκλωση υλικών. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η δοκιμή εργαλείων επικοινωνίας που απευθύνονται σε διοικητικές υπηρεσίες και οργανώσεις, επιχειρήσεις, σχολεία και ιδιώτες. Οι δραστηριότητες θα κορυφωθούν με τις θεματικές ημερίδες για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, οι οποίες φέτος θα δώσουν έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και προβλέπουν τοπικές εκδηλώσεις, όπως αγορές μεταχειρισμένων ειδών, σεμινάρια επισκευής και ανταλλαγές διαφόρων ειδών.

Μετά την εβδομάδα αυτή προγραμματίζεται μια Ευρωπαϊκή Ημέρα Καθαρισμού γύρω στις 10 Μαΐου 2014. Με το σύνθημα «Καθαρίζουμε την Ευρώπη», θα κληθούν εθελοντές για τον καθαρισμό της γειτονιάς τους και των ακτών από απόβλητα. Στόχος δεν είναι απλώς να απομακρυνθούν τα σκουπίδια, αλλά να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με τα απόβλητα και τη διαχείρισή τους.

Όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής οι Ευρωπαίοι πολίτες παράγουν ετησίως πάνω από 500 κιλά αστικών αποβλήτων κατ’ άτομο, όμως η ποσότητα αυτή κυμαίνεται από σχεδόν 300 κιλά σε ορισμένα κράτη μέλη σε πάνω από 700 κιλά σε άλλα. Η μισή περίπου ανακυκλώνεται, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.Σε ορισμένα κράτη μέλη, η υγειονομική ταφή έχει εγκαταλειφθεί τελείως και τα ποσοστά ανακύκλωσης φθάνουν το 70 %, ενώ σε άλλα η ανακύκλωση είναι πολύ περιορισμένη και η υγειονομική ταφή απορροφά το 90 % και πλέον των αστικών αποβλήτων.

Ο επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ιεράρχηση, τη μείωση της υγειονομικής ταφής και την αύξηση της ανακύκλωσης των αποβλήτων. Λαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων, συμβάλλουν σημαντικά στην προσέλκυση κάθε ενδιαφερομένου με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας με μηδενικά απόβλητα».

Διαφήμιση