Αρχική Διάστημα Κομήτης ISON: δεν επέζησε της αναμέτρησης με τον Ήλιο

Κομήτης ISON: δεν επέζησε της αναμέτρησης με τον Ήλιο

0
Διαφήμιση

Παρελθόν αποτελεί ο αποκαλούμενος «κομήτης του αιώνα» καθώς δεν επέζησε της «αναμέτρησης» με τον Ήλιο και διαλύθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

 Οι πρώτες κιόλας παρατηρήσεις από διαστημικά τηλεσκόπια έδειξαν ότι ο κομήτης ΙSON διαλύθηκε καθώς περνούσε σε μικρή απόσταση από τον Ήλιο. Η γιγάντια μάζα από πάγους και βράχια βιντεοσκοπήθηκε να περνά πίσω από τον Ήλιο, δεν κατάφερε όμως να επανεμφανιστεί στην άλλη πλευρά του άστρου.

Βέβαια, αυτό δεν ήταν ακριβώς έκπληξη για τους αστρονόμους οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι ο κομήτης θα μπορούσε να καταστραφεί από την ακραία θερμοκρασία, έως και 4.900 βαθμούς Κελσίου, αλλά και από τις παλιρροϊκές δυνάμεις που δεχόταν από το βαρυτικό πεδίο του Ήλιου.

Η ελπίδα ήταν ότι ο ISON θα έβγαινε αλώβητος από το καυτό ραντεβού, οπότε η ουρά του θα έπαιρνε γιγάντιες διαστάσεις και θα ήταν καθαρά ορατή με γυμνό μάτι. Κάθε πρωί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, λίγο πριν από το ξημέρωμα, ο κομήτης θα εμφανιζόταν χαμηλά στον ανατολικό ουρανό.

Δυσάρεστη αν και όχι έκπληξη, η εξέλιξη ανακοινώθηκε στη διάρκεια συζήτησης ειδικών που πραγματοποίησε η NASA στο Google Hangout. «O ISON πιθανότατα δεν επέζησε» δήλωσε ο Καρλ Μπάταμς του αμερικανικού Εργαστηρίου Ναυτικής Έρευνας.

«O κομήτης ISON ενδέχεται να διαλύθηκε» ανακοίνωσε λίγο αργότερα ο δικτυακός τόπος της NASA. Το πιθανότερο είναι ότι η κοσμική χιονόμπαλα έσπασε σε κομμάτια που έλιωσαν εντελώς.

 

Διαβάστε επίσης : ISON: ένα διαστημικό παγόβουνο μας πλησιάζει, άρθρο του διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, Δ.Π. Σιμόπουλου

Διαφήμιση