Αρχική Ευζωία Έρευνα: το τεστ της αγάπης υπάρχει λένε οι επιστήμονες

Έρευνα: το τεστ της αγάπης υπάρχει λένε οι επιστήμονες

0
Διαφήμιση

Υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς τον τρόπο που θα εξελιχθεί ένας γάμος, ωστόσο, βασική προϋπόθεση για να γίνει σωστά η …πρόβλεψη είναι το κατά πόσο τα ζευγάρια θέλουν να ακούσουν το ένστικτό τους.

 Η έρευνα έχει τον κάπως ασυνήθιστο τίτλο «Μολονότι μπορεί να μην το συνειδητοποιούν, οι νιόπαντροι ενδόμυχα ξέρουν αν ο γάμος τους θα τους γεμίζει ικανοποίηση» και ουσιαστικά «προτείνει» αυτό που ήδη οι περισσότεροι γνωρίζουν, ότι η καλύτερη συμβουλή για τα ζευγάρια είναι να εμπιστευτούν το ένστικτό τους- εφόσον βέβαια μπορούν και θέλουν να το «ακούσουν».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Τζιμ Μακνάλτι του πολιτειακού πανεπιστημίου της Φλόριντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το «Nature», παρακολούθησαν 135 νιόπαντρα ζευγάρια επί τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα είχαν «κρυφά» συναισθήματα και προαισθήσεις για τον σύντροφο και τη σχέση τους, που όμως είτε δεν είχαν την προθυμία, είτε την ικανότητα, να εκδηλώσουν φανερά.

Το «πρόβλημα» όμως είναι ότι ακριβώς αυτά τα συναισθήματα, που συχνά ποτέ δεν εκφράζονται με λόγια, είναι που μπορούν να προβλέψουν, πολύ καλύτερα από αυτά που εκδηλώνονται ανοιχτά, πώς τελικά θα εξελιχθεί μια σχέση ή ένας γάμος.

Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι κατέγραφαν συνεχώς την «φανερή» ικανοποίηση κάθε συντρόφου για τον άλλο μέσω ερωτηματολογίων και άλλων τεστ, ενώ παράλληλα, με άλλα ειδικά τεστ, αξιολογούσαν τα «κρυφά» συναισθήματα μεταξύ του ζευγαριού. Όσο πιο θετικά ήσαν αυτά τα απόκρυφα και ασυνείδητα συναισθήματα του ενός για τον άλλον, τόσο πιο ευτυχισμένος ήταν ο γάμος σε βάθος χρόνου. Αντίθετα, οι συνειδητές και ορατές συναισθηματικές αντιδράσεις ήσαν σαφώς πιο παραπλανητικές για το πώς επρόκειτο να εξελιχθεί η σχέση ανάμεσα στους συζύγους/συντρόφους.

Το «τεστ της αγάπης» βασίζεται στην υποσυνείδητη και αυτόματη θετική ή αρνητική αντίδραση κάθε συζύγου στην αστραπιαία θέα (για δέκατα του δευτερολέπτου) μιας φωτογραφίας του/της συντρόφου του. Αμέσως μετά, ο/η σύζυγος πρέπει να απαντήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο αν ορισμένες λέξεις του/της φαίνονται θετικές ή αρνητικές.

Οι απαντήσεις αυτές και το πόσο γρήγορα δίνονται, επηρεάζονται από τα απόκρυφα αισθήματα που του/της έχει γεννήσει αμέσως πριν η φωτογραφία του/της συντρόφου του. Αν αποκαλυφθεί κάποια αρνητική αντίδραση, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες πως ο γάμος δεν θα είναι ευτυχισμένος σε λίγα χρόνια.

Όπως είπε ο Μακνάλτι, σε συνειδητό επίπεδο, συνήθως οι δύο σύντροφοι δηλώνουν ότι όλα πάνε καλά στη σχέση τους, ότι είναι πολύ ευτυχισμένοι κλπ. Όμως, όχι σπάνια, το «τεστ της αγάπης» φέρνει στο φως μια άλλη πραγματικότητα, πράγμα που όντως επισφραγίζεται με ένα διαζύγιο μετά από μερικά χρόνια.

«Όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν μια καλή σχέση και μπορούν να πείσουν τους εαυτούς τους γι’ αυτό. Όμως οι ενστικτώδεις αντιδράσεις τους είναι πιο ενδεικτικές για το πώς νιώθουν άμεσα για τη σχέση τους», είπε ο Αμερικανός ψυχολόγος.

Πρόσθεσε πάντως πως το τεστ δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο, ώστε να το συστήσει σε κάθε ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί. Όπως είπε, μερικοί από όσους κρύβουν αρνητικά συναισθήματα για τον/τη σύντροφό τους (παράλληλα με τα θετικά), δεν παύουν να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο μετά από χρόνια, ενώ αντίθετα ορισμένοι που, σύμφωνα με το «τεστ αγάπης» έχουν μόνο θετικά συναισθήματα, τελικά δυστυχούν.

Συνεπώς, παραδέχτηκε πως είναι ακόμα πρόωρο να πει κανείς ότι έχει πράγματι βρεθεί ένα αληθινά αξιόπιστο τεστ που θα μπορεί να προβλέψει με επιστημονική ακρίβεια πώς τελικά θα εξελιχθεί μια σχέση ή ένας γάμος. Παρόλα αυτά, συνέστησε στους ανθρώπους να «κρυφακούνε» τον βαθύ εαυτό τους γιατί όλο και κάτι περισσότερο θα μάθουν.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροUNICEF: ανησυχία για την αυξητική τάση του HIV σε εφήβους
Επόμενο άρθροΚομήτης ISON: δεν επέζησε της αναμέτρησης με τον Ήλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ