Αρχική Ειδήσεις Ανάχωμα στην πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

Ανάχωμα στην πώληση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας

0
Διαφήμιση

Απόφαση – «ορόσημο» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τη διαχείριση του νερού, έλαβε η ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, καθώς απεφάνθη ότι είναι άκυρη η μεταβίβαση των δύο εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ με το σκεπτικό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί!

 Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως που είχαν καταθέσει η ομοσπονδία εργαζομένων και φυσικά πρόσωπα των δύο κρατικών μονοπωλίων νερού, γεγονός που ανατρέπει τις προγραμματισμένες για το 2014 ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που σχεδίαζε η κυβέρνηση και η οποία μάλιστα είχε επιλέξει δυο επενδυτικά σχήματα για την επόμενη φάση του διαγωνισμού: τη γαλλική Suez με τον όμιλο Ελλάκτωρ και τον όμιλο Αποστολόπουλου με την ισραηλινή Mekorot και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή που δίνει νέα διάσταση στις επιδιωκόμενες αποκρατικοποιήσεις των δυο εταιρειών, αφού νομικοί κύκλοι, σημειώνουν ότι εάν η απόφαση αυτή είναι οριστική, πράγμα που θεωρούν πολύ πιθανό για συνταγματικούς λόγους, η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης είναι αδύνατο να προχωρήσει και αναφέρουν ως παράδειγμα το θέμα με τα παρκόμετρα, την ιδιωτικοποίηση των οποίων εμπόδισε το ΣτΕ στο παρελθόν, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να γίνει ανάθεση σε ιδιώτη αστυνομικών καθηκόντων υπηρεσιών καθώς η αρμοδιότητα αυτή ανήκει μόνο στο κράτος και στους ΟΤΑ.

Αν και στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό αλλά η εταιρεία και οι υπηρεσίες ύδρευσης (επεξεργασία, μεταφορά και διάθεση), με το Δημόσιο να διατηρεί την κυριότητα στο φυσικό αγαθό όσο και στις υποδομές του, νομικοί σημειώνουν ότι το σημαντικότερο όλων είναι ποιος θα έχει τη διαχείριση του νερού, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ιδιώτες.

Τι έλεγε η Κομισιόν;

«Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολι Ρεν, απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Ο κ. Ρεν δεν έδειξε αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο να εξαιρεθούν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από την ιδιωτικοποίηση, εφόσον το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και επεσήμανε δε πως η Επιτροπή θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, ενώ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

«Στην ΕΕ υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δημόσιων και ιδιωτικών ιδιοκτησιακών καθεστώτων όσον αφορά τις εταιρείες ύδρευσης. Τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά καθεστώτα διαπιστώνονται περιπτώσεις με προβλήματα αλλά και περιπτώσεις που θεωρούνται επιτυχημένες. Η Επιτροπή εντούτοις θεωρεί ότι η ίδρυση μιας ρυθμιστικής αρχής και μια αγορά που λειτουργεί κατά τρόπο εύρυθμο αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εγγύηση της επιτυχίας αυτών των καθεστώτων με στόχο την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και την διατήρηση της ποιότητας του περιβάλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι συνέπειες

 Οι απροσδόκητες εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο των κρατικών επιχειρήσεων ύδρευσης, εφόσον επιβεβαιωθούν με την έκδοση της σχετικής απόφασης, θα επηρεάσουν και το θέμα των οφειλών του Δημοσίου κυρίως προς την ΕΥΔΑΠ.

Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να ασκεί πιέσεις και να προκρίνει για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων να επιτευχθεί ένας συμψηφισμός χρεών που θα υποβαθμίσει το σχεδιαζόμενο γενναίο κούρεμα. Η στάση αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε κυβερνητικά όργανα, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι επειδή το Ταμείο επιδιώκει να μην αναλάβει τις ευθύνες του ως κύριος πλέον μέτοχος της ΕΥΔΑΠ (κατέχει το 61,3% των μετοχών) πετά συνεχώς την μπάλα στην εξέδρα (υπουργεία, ΕΥΔΑΠ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΤΑΙΠΕΔ προτείνουν ένα σχέδιο με βάση το οποίο η εξόφληση οφειλών προς την επιχείρηση μπορεί να συμψηφιστεί με το κόστος του αδιύλιστου νερού για το οποίο, αν και υπήρχε συμφωνία να ξεκινήσει να τιμολογείται από το 2004, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε μεταξύ των δύο μερών.

Πριν από λίγες ημέρες ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ ύστερα από απαίτηση του ΤΑΙΠΕΔ να υπάρξει υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών (Στουρνάρα, Χρυσοχοΐδη) που να ποσοτικοποιεί το ύψος των οφειλών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΚΥΑ είναι έτοιμη αναγνωρίζοντας ως οφειλή του Δημοσίου για τις δαπάνες έργων υποδομής, κατασκευής, ύδρευσης και συντήρησης του δικτύου το ποσό των 115 εκατ. ευρώ. Εχουν ήδη εξοφληθεί προς την ΕΥΔΑΠ οφειλές περίπου 250 εκατ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται και το χρέος από τους δήμους, με τα υπόλοιπα χρέη, τα οποία προσδιορίζονται από την ΕΥΔΑΠ σε πάνω από 1 δισ. ευρώ συνολικά, να ψαλιδίζονται καθώς δεν είναι λογιστικοποιημένα.

Ωστόσο το μοντέλο αυτό δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επιδιώκει να αποφύγει τις αντιδράσεις εργαζομένων και μετόχων μειοψηφίας για το μεγάλο κούρεμα και να συμψηφίσει τις οφειλές του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ με το κόστος του ακατέργαστου νερού, και μάλιστα αναδρομικά από το 2004.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Μάχη για το νερό: όταν ένα ζωτικό αγαθό γίνεται προϊόν ιδιωτικοποίησης

5 ηχηρά παραδείγματα αποτυχημένων ιδιωτικοποιήσεων

Κι όμως η πρώτη ιδιωτική παρέμβαση έγινε στην αρχαιότητα

Το γκρίζο νερό και γιατί δεν πρέπει να το αγνοούμε

 

 

Διαφήμιση