Αρχική Ειδήσεις “Χτύπα ξύλο”: τελικά πιάνει!

“Χτύπα ξύλο”: τελικά πιάνει!

0
Διαφήμιση

«Καλέ, χτύπα ξύλο!» – είναι μια από τις παλαιότερες λαϊκές εκφράσεις που ως Έλληνες έχουμε συνηθίσει να ακούμε πολύ συχνά. Άλλοι… προληπτικοί πολιτισμοί του δυτικού κόσμου συνηθίζουν να φτύνουν ή να ρίχνουν αλάτι για να αποφύγουν τη γρουσουζιά και να γλυτώσουν ό,τι κακό τους επιφυλάσσει η μοίρα. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Chicago Booth School Of Business, οι συνήθειες αυτές έχουν πράγματι αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι πιστεύουν πολύ στη γρουσουζιά. 

– «Φαντάζεσαι να βγεις αύριο στο δρόμο και να σε χτυπήσει αυτοκίνητο;»
– «Φάε τη γλώσσα σου! Χτύπα ξύλο!»

Το χτύπημα του ξύλου περιορίζει το φόβο που αισθάνονται. Είναι ένα τελετουργικό που θα αντιμετωπίσει τη γρουσουζιά και θα διαφυλάξει τον άνθρωπο από το κακό που τον κυνηγούσε.

«Σύμφωνα με τα ευρήματα από τη μελέτη, δεν αντιμετωπίζουν όλοι οι τρόποι εξίσου αποτελεσματικά τη γρουσουζιά. Αντίθετα, ανακαλύψαμε ότι οι κινήσεις που δείχνουν να εξωτερικεύουν δύναμη και ενέργεια από το ανθρώπινο σώμα στο περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και μειώνουν τυχόν αρνητικές συνέπειες της γρουσουζιάς», υποστηρίζει η Τζέιν Ράιζεν, καθηγήτρια συμπεριφορικών επιστημών. «Με τον τρόπο αυτό αισθανόμαστε ότι διώχνουμε την κακή τύχη μακριά».

Σε πέντε χωριστά πειράματα, οι ερευνητές προέτρεψαν ορισμένους συμμετέχοντες να «προκαλέσουν» την τύχη τους και στη συνέχεια να χτυπήσουν ξύλο. Φαίνεται πως όσοι χτύπησαν ξύλο ένιωθαν λιγότερο φόβο σε αντίθεση με εκείνους που δεν έκαναν καμία κίνηση δεισιδαιμονίας.

Η μελέτη με τίτλο Reversing One’s Fortune by Pushing Away Bad Luck δημοσιεύτηκε σε περιοδικό πειραματικής ψυχολογίας. Οι συγγραφείς της είναι οι Yan Zhang και Christine Hosey που φοιτούν στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

Διαφήμιση