Αρχική Ειδήσεις Νέα Ζηλανδία: άρνηση ασύλου σε πρόσφυγα από το Κιριμπάτι

Νέα Ζηλανδία: άρνηση ασύλου σε πρόσφυγα από το Κιριμπάτι

0
Διαφήμιση

Ο 37χρονος άνδρας έφυγε από το Κιριμπάτι πριν από 6 χρόνια μαζί με τη γυναίκα του σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στη Νέα Ζηλανδία αφού το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού, εξαφανίζεται σταδιακά λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών. Στη νέα τους κατοικία έφεραν στον κόσμο και τρία παιδιά. Ωστόσο, ο άνδρας αντιμετωπίζεται ακόμα ως πρόσφυγας από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

Η οικογένεια του άνδρα δεν έχει κανένα μέλλον στο Κιριμπάτι. Οι κυματοθραύστες δεν μπορούν πλέον να εμποδίσουν τις παλίρροιες και τα τεράστια κύματα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται οι καλλιέργειες και να πλημμυρίζουν τα σπίτια. Η καταστροφή αυτή οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που έχει ήδη αρχίσει να πλήττει κοινότητες και χώρες, κυρίως του Ειρηνικού ωκεανού.

Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρνηθεί και τις δύο αιτήσεις ασύλου ισχυριζόμενοι ότι ο άνδρας δε διώκεται για θρησκευτικούς ή πολιτικούς λόγους και δεν τον αναγνωρίζουν ως κλιματικό πρόσφυγα.

Ο άνδρας αναγκάστηκε να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου και θα εκδικαστεί η υπόθεσή του στις 16 Οκτωβρίου 2013.

Ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Ανότε Τονγκ, έχει αποδεχτεί την κατάσταση και προτιμά να διασώσει τους κατοίκους της περιοχής ακολουθώντας το σχέδιο της Ιαπωνίας για κατασκευή νησιού αξίας 2 δις. δολαρίων και εκπαιδεύοντάς τους σε περίπτωση πλημμυρών. Στο ετήσιο φόρουμ των Νήσων του Ειρηνικού που διεξήχθη τον περασμένο μήνα, αναφέρθηκε το μέγεθος του προβλήματος αλλά και οι χώρες εκείνες που πρόκειται να πληγούν πρώτες από την κλιματική αλλαγή. Μέσα σε αυτές, ήταν και το Κιριμπάτι.

Διαφήμιση