Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Σειρά προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

Σειρά προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης

0
Διαφήμιση

Ξεκίνησαν οι συσκέψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης που εμφανίστηκε έντονα πέρυσι το χειμώνα. Με στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την άμεση δρομολόγηση όλων των δράσεων που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, συνεδρίασε υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, η συντονιστική διϋπουργική ομάδα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 Στο πλαίσιο της χθεσινής σύσκεψης, παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσης από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία έχει αναλάβει και το γενικό συντονισμό της προσπάθειας. Στο επίκεντρο τέθηκαν η εντατικοποίηση και o συντονισμός στοχευμένων ελέγχων της αγοράς βιοκαυσίμων και των αντίστοιχων συσκευών θέρμανσης, σε όλα τα στάδια -παραγωγή, εισαγωγή, εμπορία- από τους αρμόδιους φορείς ελέγχου.

Παράλληλα, πρόκειται να εκδοθεί αγορανομική διάταξη σχετικά με τις υποχρεωτικές ενδείξεις των συσκευασιών καυσίμων στερεής βιομάζας, καθώς επίσης και πόρισμα από την γενική γραμματεία καταναλωτή & βιομηχανίας, για την αποφυγή προώθησης μη ποιοτικών συστημάτων θέρμανσης στην αγορά. Σημειώνεται ότι, κατά το τελευταίο έτος, σε 100 δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 60 προϊόντα εναλλακτικών συσκευών θέρμανσης, το ποσοστό παραβατικότητας φθάνει περίπου στο 60%.

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, δρομολογήθηκαν, ήδη, οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με προμήθεια οργάνων μέτρησης αιωρουμένων σωματιδίων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την καθιέρωση ορίων λήψης εκτάκτων μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Επιπλέον, συστάθηκε ομάδα εργασίας στελεχών του Υπουργείου που επεξεργάζεται προτάσεις εκτάκτων μέτρων, ώστε να προωθηθούν για υπογραφή σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) προωθείται ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο που θα αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, έχει εκδοθεί απόφαση του ανωτάτου χημικού συμβουλίου για τη θέσπιση προδιαγραφών των καυσίμων στερεής, ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται η σύσταση διϋπουργικής ομάδας εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου απόφασης για την καθιέρωση υποχρέωσης ελέγχου δοκιμής των λεβήτων στερεών βιοκαυσίμων όσον αφορά τις εκπομπές καυσαερίων. Όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, ο έλεγχος και η εποπτεία της αγοράς σε όλα τα στάδια αποτελεί σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Στην ευρεία σύσκεψη συμμετείχαν, ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό, για την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος με εκπροσώπους όλων των περιφερειών της χώρας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων σε εστίες καύσης, εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης και καύσιμα στερεής βιομάζας, καθώς και για τη λήψη εκτάκτων μέτρων αν απαιτηθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΑστική κινητικότητα: 4εκ. ευρώ για έρευνα από την Ε.Ε.
Επόμενο άρθροΝεκρά ψάρια στη λίμνη Κάρλα από την έλλειψη νερού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ