Αρχική Ειδήσεις 50% έπεσε η χρήση πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι. Τι να περιμένουμε φέτος;

50% έπεσε η χρήση πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι. Τι να περιμένουμε φέτος;

0
meso thermanshs
Διαφήμιση

Μόλις τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης το 2012, σε σχέση με το 2011. Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς που έρχεται στη δημοσιότητα και αποδεικνύει ότι η θέρμανση έχει καταστεί πλέον μία δυσεπίλυτη εξίσωση για όλους τους Έλληνες, με δύσκολους παράγοντες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η αιθαλομίχλη.

Το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα συμμετοχική του πρωτοβουλία «Καλύτερη Ζωή», παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο μέρος έρευνας κοινής γνώμης της Public Issue. Βάσει των πρώτων στοιχείων, το 81% των Ελλήνων περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης τον περσινό χειμώνα.

Σήμερα, η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της έρευνας με εντυπωσιακά ευρήματα για τη θέρμανση των ελληνικών κατοικιών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 50% τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:

  • 35% πετρέλαιο
  • 21% φυσικό αέριο
  • 16% κλιματιστικό
  • 16% σώματα με ηλεκτρισμό
  • 9% τζάκια και ξυλόσομπες

Δυο ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά:

  • Ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%.
  • Επίσης, ενώ παλιότερα μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%.

«Σε πολύ κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκε εξαιτίας της μαζικής χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας. Όμως, το ποσοστό ήταν σχετικά μικρό. Αν λοιπόν ένα τόσο μικρό ποσοστό ήταν ικανό να επιφέρει τόσο μεγάλα προβλήματα, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν η χρήση τζακιών προτιμηθεί φέτος από ακόμη περισσότερα νοικοκυριά», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».

Το WWF Ελλάς θεωρεί πως ένα από τα βασικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την περσινή μας περιπέτεια είναι η έλλειψη σωστής και καταρτισμένης ενημέρωσης αφενός για την επιλογή κατάλληλου συστήματος θέρμανσης και αφετέρου για τον περιορισμό των αναγκών θέρμανσης με απλούς τρόπους εξοικονόμησης. Η έλλειψη γνώσης οδήγησε σε πανικό και ανορθολογικές επιλογές.

Έτσι, η «Καλύτερη Ζωή», αποκλειστικός δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει τον φάκελο ‘Θέρμανση’ και μαζί με καταρτισμένους ειδικούς εξετάζει πολύπλευρα το ζήτημα και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις. Μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα και τους λογαριασμούς της «Καλύτερης Ζωής» στο Facebook και το Twitter, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν οτιδήποτε τους απασχολεί σχετικά το θέμα, την επιλογή του καταλληλότερου μέσου, τους σωστούς τρόπους χρήσης των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης, την αιθαλομίχλη και σαφώς την εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στις 19:45 το βράδυ, 3 ειδικοί θα απαντήσουν live σε όλες τις ερωτήσεις των πολιτών. Το live θα προβληθεί στο διαδίκτυο μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του Garage TV, και ταυτόχρονα μέσα από την ιστοσελίδα της Καλύτερης Ζωής.

save money1

save money2

 

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here