Αρχική Ειδήσεις Επιστημονικό Συνέδριο: Η Υπερθερμία διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.

Επιστημονικό Συνέδριο: Η Υπερθερμία διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο.

0
Διαφήμιση

Ο νέος ρηξικέλευθος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου, η Υπερθερμία, κυριάρχησε στο επιστημονικό Forum που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μαγγίνειο Αμφιθέατρο του Αρεταίειου Νοσοκομείου, με θέμα: «Τεχνολογικές εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου: Υπερθερμία-Νανοτεχνολογία».

 

Το Forum διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Υπερθερμικής Ογκολογίας, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την την διάχυση της σύγχρονης γνώσης για τις εξελίξεις στην ογκολογία, προς την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα. Η διοργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, δεδομένης της συμμετοχής πολυπληθούς διεπιστημονικού κοινού υψηλού επιπέδου.

Οι εξέχοντες ομιλητές, ενημέρωσαν τους ακροατές για την φύση της Υπερθερμίας ως αντικαρκινικής θεραπείας, ποιές μεθόδους χρησιμοποιεί, με ποιούς άλλους τρόπους πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου μπορεί να συνδυαστεί, καθώς και αν μπορεί να αποτελέσει τομή στα δεδομένα που είχαμε ως τώρα για την ογκολογία.
Αποτελεί πλέον κατακτημένη γνώση ότι η Υπερθερμία, συνδυαζόμενη με Ακτινοθεραπεία και Χημειοθεραπεία όπως αυτό ενδείκνυται κατά περίπτωση, διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών, μειώνει τις παρενέργειες και επιπλοκές της συνολικής θεραπείας και βελτιώνει πολύ την ποιότητα ζωής του καρκινοπαθούς.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν τα τελευταία διεθνή δεδομένα μαζί με τις κατευθυντήριες γραμμές ορθής εφαρμογής της Υπερθερμίας στην Ογκολογία, οι οποίες και θα κατατεθούν στο ΚΕΣΥ για κατοχύρωση τους, ως αναγνωρισμένης ιατρικής πρακτικής και στην χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η Υπερθερμία είναι, από το 2011, αναγνωρισμένη από το ΚΕΣΥ θεραπεία.

Πού έχει αποτελέσματα

Με βάση, λοιπόν, τις πρακτικές ΕΒΜ (Evidence Based Medicine), η Ελληνική Εταιρία Υπερθερμικής Ογκολογίας, σε συμφωνία με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Εταιρία (ESHO) και τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ακτινοθεραπευτικής Εταιρίας (ESTRO), δέχεται τις παρακάτω ενδείξεις ορθής εφαρμογής της Υπερθερμίας (ΥΘ) σε συνδυασμό με Ακτινοθεραπεία (ΑΚΘ) η/και Χημειοθεραπεία (ΧΜΘ).

  • Υποτροπές προσθίου θωρακικού τοιχώματος από καρκίνο μαστού (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Υποτροπές επιφανειακών όγκων (έως 4cm βάθος) (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Κακοήθη μελανώματα (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Ανεγχείρητοι καρκίνοι τραχήλου μήτρας. (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Μη μικροκυτταρικοί καρκίνοι πνεύμονα (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Καρκίνοι ουροδόχου κύστης (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Όγκοι εγκεφάλου (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Σαρκώματα μαλακών μορίων (ΧΜΘ+ΥΘ)
  • Καρκίνοι Ορθοπρωκτικής χώρας (ΑΚΘ+ΥΘ)
  • Καρκίνοι Οισοφάγου (ΑΚΘ+ΥΘ)

Κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων, με απόφαση ογκολογικού συμβουλίου εφαρμόζεται και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ως παρηγορική/ανακουφιστική αγωγή σε μεταστατική νόσο σε συνδυασμό με ΧΜΘ (perfusion, κλπ).
  • Περιτοναϊκές εμφυτεύσεις
  • Μελάνωμα άκρων
  • Μεσοθηλίωμα
  • Παιδιατρικοί όγκοι από germ-cells

 

Η  Υπερθερμία και στην Αθήνα

 

Ήδη στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργεί σύστημα επιφανειακής Υπερθερμίας Ελληνικής κατασκευής του Ε.Μ.Π., που προσφέρει θεραπεία στους ασθενείς που την έχουν ανάγκη από το 2012. Η μέθοδος της Επιφανειακής Υπερθερμίας εφαρμόζεται σε περιστατικά καρκινικών όγκων που βρίσκονται σε βάθος 3-4 εκατοστών.
Η μονάδα Υπερθερμίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο δημιουργήθηκε το 1987 με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ε.Μ.Π., αλλά μέχρι στιγμής δεν διαθέτει μονάδα εντωβάθει Υπερθερμίας, για την αντιμετώπιση μη επιφανειακών καρκινικών όγκων.
Το ευχάριστο νέο, που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο, είναι ότι στην Αθήνα υπάρχει πλέον ιδιωτικό Κέντρο Υπερθερμικής Ογκολογίας, που σύντομα θα λειτουργήσει, στο πρότυπο αντίστοιχων μονάδων που λειτουργούν στο εξωτερικό.

Στον τομέα της Νανοτεχνολογίας ανακοινώθηκαν επίσης πολύ σημαντικά Ελληνικά και διεθνή επιτεύγματα, που αφορούν τόσο τη διάγνωση, όσο και τη θεραπεία των νεοπλασματικών νόσων. Ηταν εντυπωσιακό, ότι μερικές από αυτές τις τεχνολογίες, συνδυαζόμενες με υπερθερμία, δίνουν πραγματικά νέα προοπτική στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο πρόεδρος της νεοσύστατης αλλά δραστήριας Ελληνικής Εταιρείας Υπερθερμικής Ογκολογίας Επ. Καθ. ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας κ. Βασίλειος Κουλουλίας, διερμηνεύοντας την επιθυμία όλων των συμμετασχόντων, υποσχέθηκε ότι το εν λόγω επιστημονικό Forum θα αποτελέσει θεσμό για την ιατρική κοινότητα και θα επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, προσφέροντας νέα και εντυπωσιακά επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου.

Διαφήμιση