Αρχική Ειδήσεις Προστώο 2.700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Άργιλο

Προστώο 2.700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Άργιλο

0
Διαφήμιση

Προστώο ηλικίας περίπου 2.700 ετών ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι σε ανασκαφή που έγινε στην Αρχαία Άργιλο, κοντά στη Καβάλα. Υπεύθυνοι των ανασκαφών είναι ο Καναδός καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Ζαν Περό και ο αρχαιολόγος Ζήσης Μπόνιας προϊστάμενος της  ΙΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

«Οι στοές κυριάρχησαν κατά την Ελληνιστική περίοδο, τον 3ο με 1ο αι. π.Χ. Η στοά στην αρχαία Άργιλο πρόκειται για το παλαιότερο δείγμα που έχει βρεθεί, μέχρι και σήμερα, στη βόρεια Ελλάδα και είναι πράγματι μοναδικό», δήλωσε ο Περό που ειδικεύεται στην ελληνική αρχαϊκή περίοδο (7ος και 6ος αι. π.Χ.).

Η αρχαία Άργιλος άνθισε περίπου τον 5ο αι. π.Χ. ενώ υπήρξε η πρώτη ελληνική αποικία στην περιοχή γύρω από τον Στρυμόνα.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα ανέδειξαν μια στοά μήκους 40 περίπου μέτρων. Σε ανοιχτό χώρο βρίσκονται επτά δωμάτια, πέντε εκ των οποίων έχουν ήδη ανασκαφεί, πλάτους 5 μέτρων, βάθους 7,5 μέτρων και ύψους 2,5 μέτρων. 

Τα δωμάτια δεν είναι πανομοιότυπα, καθώς έχουν χτιστεί με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χτίστηκαν από διαφορετικά χέρια. Μάλιστα, φαίνεται ότι το κάθε δωμάτιο υπήρξε κατάστημα και μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να αναγνωριστούν ένα αρτοποιείο, ένα ελαιοπωλείο και ένα φαρμακείο. 

Η στοά υπήρξε εμπορικό κέντρο, λόγω της στρατηγικής της θέσης, ωστόσο η παρακμή της δεν άργησε να έρθει στα μέσα του 5ου αιώνα όταν οι Αθηναίοι ίδρυσαν την Αμφίπολη. Η Άργιλος ερήμωσε με το πέρασμα του χρόνου και ίσως αυτός να είναι και ένας λόγος που σήμερα καταφέραμε να φέρουμε στο φως αυτό το κτίσμα.

 

Οι ανασκαφές στην αρχαία Άργιλο ξεκίνησαν το 1992 και συνεχίζονται ενώ οι αρχαιολόγοι περιμένουν με ενθουσιασμό νέες ανακαλύψεις.

 ΠΗΓΗ: independent.co.uk 

Διαφήμιση