Αρχική Ειδήσεις UNICEF: «Η δύναμη είναι στα χέρια μας», μια απλή λύση με μακροπρόθεσμα...

UNICEF: «Η δύναμη είναι στα χέρια μας», μια απλή λύση με μακροπρόθεσμα οφέλη

0
Διαφήμιση

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει για 6η χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, τα νέα στοιχεία από τη UNICEF λένε πως 1.400 παιδιά κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα από διαρροϊκές ασθένειες εξαιτίας της έλλειψης καθαρού πόσιμου νερού, αποχέτευσης και στοιχειώδους υγιεινής.

«Η απλή πράξη του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σωθούν παιδικές ζωές», δήλωσε ο κ. Sanjay Wijesekera, επικεφαλής του τομέα νερού, αποχέτευσης και υγιεινής της UNICEF. «Το πλύσιμο των χεριών πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα μειώνει δραστικά την εξάπλωση των διαρροϊκών ασθενειών και έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των παιδιών και των κοινοτήτων».

Σύμφωνα με τη UNICEF, η διάρροια παραμένει η δεύτερη κυριότερη αιτία θνησιμότητας παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Με 600.000 παιδιά να πεθαίνουν κάθε χρόνο και πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια περιστατικά, οι διαρροϊκές ασθένειες, που συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο νανισμού (χαμηλό βάρος σε σχέση με την ηλικία και καθυστέρηση της ανάπτυξης) κοστίζουν πολύ ακριβά στην κοινωνία. Ωστόσο, μια από τις απλούστερες και πιο ανέξοδες μεθόδους για την αποτροπή μολύνσεων, είναι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών σε όλο τον κόσμο βοηθούν στην προώθηση της συνήθειας του πλυσίματος των χεριών και στην ενημέρωση για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει για την επιβίωση των παιδιών και τη δημόσια υγεία.

Στην Αιθιοπία, περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά θα συμμετάσχουν σε επιδείξεις για το πλύσιμο των χεριών και ημερίδες σε όλη τη χώρα.

Στην Υεμένη, εορτασμοί για την Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών, θα λάβουν χώρα σε 3.300 σχολεία, με τη συμμετοχή 1,4 εκατομμυρίων παιδιών. Θα γίνει επίσης εκστρατεία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το ζήτημα αυτό.

Χίλια παιδιά σε σχολεία στο Βιετνάμ, 450 δημοτικά σχολεία στη Σιέρα Λεόνε και 424 στο Μαλί, 200 σχολεία σε 50 κοινότητες στη Γκάμπια, 12 πόλεις στην Ινδονησία και 22 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε αρκετούς δήμους στη Βολιβία – όλοι θα οργανώσουν δραστηριότητες για την Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών.
Το θέμα της φετινής ημέρας που ανακοινώθηκε από την Παγκόσμια Συμμαχία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών, στην οποία ανήκει η UNICEF, είναι: «Η δύναμη είναι στα χέρια σας», επειδή, όπως λέει η Συμμαχία, ο καθένας έχει τη δύναμη να δημιουργήσει υγιέστερες κοινότητες μέσω του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι.

Διαφήμιση