Αρχική Ειδήσεις Προς ειδική φορολογική μεταχείριση παραδοσιακοί και διατηρητέοι οικισμοί

Προς ειδική φορολογική μεταχείριση παραδοσιακοί και διατηρητέοι οικισμοί

0
Διαφήμιση

Ειδική φορολογική μεταχείριση των παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών και κτιρίων προτείνει ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα

Στο πλαίσιo του διαλόγου για την αναμόρφωση της φορολογίας των ακινήτων, ο υπουργός ΠΕΚΑ, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την οποία προτείνει τη μείωση του φορολογικού βάρους με κλιμακούμενο τρόπο για τα κτίρια παραδοσιακών και διατηρητέων οικισμών, μέσα από τη θέσπιση «Συντελεστή Διατηρήσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο Γιάννης Μανιάτης θέτει αυτό το κρίσιμο ζήτημα που είναι άρρηκτα δεμένο με το «διατηρητέο και παραδοσιακό οικιστικό απόθεμα» της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας, ζητώντας να θεσμοθετηθεί ειδική φορολογική πρόνοια για όλα τα «Διατηρητέα Κτίρια» και τα κτίρια που βρίσκονται σε χαρακτηρισμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας όσο και σε μνημεία ή τόπους της Παγκόσμιας Κληρονομιάς (UNESCO). Όπως τονίζει, η Πολιτεία οφείλει να διατηρήσει και να επεκτείνει όποια ευνοϊκότερα μέτρα ισχύουν στην κλίμακα φορολογίας, ως πράξη αναγνώρισης των βαρών που υφίστανται τα συγκεκριμένα ακίνητα.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις Διεθνών Συμβάσεων, Κοινοτικών Οδηγιών και Εθνικής Νομοθεσίας, με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, άλλων αρμόδιων Υπουργείων και των Φορέων, έχουν εκδοθεί αποφάσεις με τις οποίες έχουν δεσμευτεί οικιστικά σύνολα, (χωριά και παλιές πόλεις) και μεμονωμένα κτίρια με το χαρακτηρισμό τους ως «Παραδοσιακά και Διατηρητέα». Με τις αποφάσεις αυτές έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και προϋποθέσεις ως προς τις χρήσεις και τους συντελεστές δόμησης και έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος διατήρησης, συντήρησης, επισκευής και ανακαίνισης σε σύγκριση με το αντίστοιχο κόστος των συμβατικών κτιρίων για περίπου 10.200 διατηρητέα κτίρια και 880 παραδοσιακούς οικισμούς.

Μάλιστα, προτείνει να δημιουργηθεί γι’ αυτές τις περιπτώσεις κτιρίων «Συντελεστής Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», σύμφωνα με τον οποίο, θα μειώνεται το αντίστοιχο φορολογικό βάρος με κλιμακούμενο τρόπο, κατά το ανάλογο του Συντελεστή Παλαιότητας. Είναι προφανές ότι οι ρυθμίσεις θα αφορούν σε ιδιοκτήτες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν πρέπει να αφορούν σε ιδιοκτήτες υψηλού εισοδήματος.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, πρόκειται για εύλογο και δίκαιο αίτημα που έχει κατατεθεί διαχρονικά με ένταση και αξιόπιστα επιχειρήματα, από κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς (Αυτοδιοίκηση, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – ΤΕΕ, Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), Σύλλογοι Ιδιοκτητών Διατήρησης και Προστασίας Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος κ.λ.π.). 

Διαφήμιση