Αρχική Ειδήσεις Κλιματική Αλλαγή: καταδικασμένες πριν καν γεννηθούν οι μελλοντικές γενιές

Κλιματική Αλλαγή: καταδικασμένες πριν καν γεννηθούν οι μελλοντικές γενιές

0
Διαφήμιση

Με δάκρυα στα μάτια, η Κριστιάνα Φιγκέρες, επικεφαλής του ΟΗΕ στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης για το κλίμα, παραδέχτηκε ότι η αδυναμία των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία «καταδικάζει τις μελλοντικές γενιές πριν καν γεννηθούν».

Η κοσταρικανή Φιγκέρες δεν συγκράτησε τα δάκρυά της μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

«Είμαι μόνιμα ενοχλημένη με τον αργό ρυθμό των διαπραγματεύσεων. Γεννήθηκα ανυπόμονη. Κινούμαστε υπερβολικά αργά, κινούμαστε όμως προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό μου δίνει κουράγιο και ελπίδα» είπε στο BBC.

Από το 2009, όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, Φιγκέρες είναι η εκτελεστική γραμματέας για τη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της Κλιματικής Αλλαγής (UNFCC).

Στη Σύνοδο του Ντέρμπαν που πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την Κοπεγχάγη, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι μια νέα, δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το 2015 και να τεθεί σε ισχύ το 2020.

Η Φιγκέρες εκτιμά ότι είναι ακόμα εφικτός ο στόχος να υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο του Παρισιού το 2015. Για να γίνει όμως αυτό, επισήμανε, το προσχέδιο της συμφωνίας πρέπει να είναι έτοιμα στη σύνοδο του Περού το 2014 ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν χρόνο να το μελετήσουν.

Παραδέχτηκε μάλιστα ότι στην αποτυχημένη Σύνοδο της Κοπεγχάγης οι ηγέτες έφταναν την τελευταία στιγμή και έρχονταν αντιμέτωποι με έγγραφα 300 σελίδων τα οποία δεν προλάβαιναν καν να διαβάσουν.

«Νιώθω ότι αυτό που κάνουμε είναι εντελώς άδικο και ανήθικο για τις μελλοντικές γενιές. Τις καταδικάζουμε πριν καν γεννηθούν» δήλωσε στο βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό.

«Το θέμα είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα επιλογής. Αν η κλιματική αλλαγή ήταν αναπόφευκτη, θα έπρεπε να την αποδεχτούμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να αλλάξουμε το μέλλον που θα δώσουμε στα παιδιά μας» είπε.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, μέχρι το τέλος του αιώνα η μέση επιφανειακή θερμοκρασία θα ανέβει κατά 0,3 έως 4,8 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανάλογα με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών.

Διαβάστε επίσης:  SynOpsis, η τελευταία δράση του WeFor για την κλιματική αλλαγή

Η φετινή σύνοδος της UNFCC θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, χώρα που χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες λιθάνθρακα και έχει επικριθεί για τις περιβαλλοντικές απόψεις της.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠρος ειδική φορολογική μεταχείριση παραδοσιακοί και διατηρητέοι οικισμοί
Επόμενο άρθροΆσκηση για καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ