«Διάσημες» εταιρείες και εμπορεύματα ευρείας διακίνησης έβαλε στο στόχαστρό της η οικολογική οργάνωση Greenpeace. Η οργάνωση κατηγόρησε τα μπισκότα Oreo και τα προϊόντα ξυρίσματος Gillette ότι ευνοούν την καταστροφή των δασών, καθώς προμηθεύονται φοινικέλαιο που προέρχεται από εδάφη τα οποία έχουν αποδασωθεί παρανόμως.
Σε έκθεσή της με τίτλο «Άδεια να σκοτώνει», η Greenpeace υποστηρίζει ότι η σιγκαπουριανή εταιρεία Wilmar, η οποία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικελαίου στον κόσμο, κάνει τις προμήθειές της από φυτείες που κατηγορούνται ότι έχουν αποψιλώσει ένα τμήμα του προστατευόμενου πάρκου Τέσο Νίλο, στο ινδονησιακό νησί της Σουμάτρας, όπου ζουν οι περισσότερες τίγρεις της Σουμάτρας που απειλούνται με εξαφάνιση.
«Όσο η Wilmar δεν θα δεσμεύεται σε μια πολιτική μη καταστροφής των δασών, η πώληση του φοινικελαίου της σε μάρκες μεγάλης κατανάλωσης όπως οι κατασκευαστές των μπισκότων Oreo ή των προϊόντων ξυρίσματος Gillette κάνουν τους καταναλωτές αθέλητους συνεργούς στην εξαφάνιση των 400 τίγρεων της Σουμάτρας που υπάρχουν ακόμη στην Ινδονησία», εκτιμά ο Μπούσταρ Μαϊτάρ, υπεύθυνος των εκστρατειών της οργάνωσης για τα ινδονησιακά δάση.
Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια εκπρόσωπος της Wilmar, η Λιμ Λι Σουέν, δήλωσε πως η εταιρεία “επανεξετάζει αυτή τη στιγμή τους κανόνες λειτουργίας της και ιδιαίτερα την πολιτική της όσον αφορά τις προμήθειες”.
Η Wilmar απέστειλε “μια αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους εργαζομένους της” υπενθυμίζοντάς τους να εξασφαλίζουν τις προμήθειές τους μόνον από νόμιμες φυτείες και πως οποιοσδήποτε προμηθευτής επιχειρήσει να πουλήσει καρπούς από παράνομες φοινικοφυτείες θα “παραμερίζεται πλήρως”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος με 240 εκατ. κατοίκους, διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη ισημερινή δασική λεκάνη στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Τα μισά από τα ινδονησιακά δάση έχουν εξαφανισθεί μέσα σε 50 χρόνια, μια επιφάνεια που αντιστοιχεί σε απώλεια δασών έκτασης έξι ποδοσφαιρικών γηπέδων κάθε λεπτό, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, συχνά για να δώσουν τη θέση τους σε εκμεταλλεύσεις φοινικελαίου, του οποίου η Ινδονησία είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως.
Η επιφάνεια των φυτειών φοινίκων σχεδόν 27πλασιάσθηκε στο αρχιπέλαγος μέσα σε 20 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Και η χώρα φιλοδοξεί να αυξήσει ως το 2020 την παραγωγή φοινικελαίου κατά περισσότερο από 60%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ