Αρχική Ειδήσεις Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών- τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ

Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών- τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ

0
Διαφήμιση

Περίπου σε 2εκ. ευρώ ανέρχεται η ενίσχυση των ρητινεργατών που πραγματοποίησαν εργασίας κατά το έτος 2012, ενώ με σχετική υπουργικά απόφαση καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

 

Ειδικότερα, ο υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των απαραίτητων δικαιολογητικών και τη διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης ρητινεργατών ορισμένων νομών της χώρας για πυροπροστασία των δασών. Σημειώνουμε ότι την 1η Οκτώβρη 2013 (ΦΕΚΒ2453) δημοσιεύθηκε ΚΥΑ των Υπουργών Αναπληρωτών ΠΕΚΑ και Οικονομικών σχετικά με το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ρητινεργατών για εργασίες που πραγματοποίησαν κατά το έτος 2012.

Στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι η προστασία των δασών από πυρκαγιές αλλά και ο και καθαρισμός υπορόφου των των πυρόπληκτων δασών σε ποσοστό 20% περίπου που πραγματοποιήθηκε το έτος 2012. Δικαιούχοι είναι οι ρητινεργάτες μέλη Αγροτοδασικών Συνεταιρισμών καθώς και μεμονωμένοι ρητινεργάτες, μόνιμοι κάτοικοι νομών Ευβοίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Ηλείας, Αχαΐας, Λέσβου, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Μαγνησίας και Αττικής, που εργάζονται σε ορεινές περιοχές.

Οι ρητινεργάτες αυτοί ανέλαβαν την υποχρέωση και καθάρισαν τον υπόροφο του πευκοδάσους σε ποσοστό περίπου 20% της συνολικής έκτασης που ρητίνευσαν, ενώ όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά επενέβησαν αμέσως αμισθί και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπηρεσιών για την καταστολή της. Σημειώνεται ότι δεν αύξησαν την παραγωγή ρητίνης σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας και δέχθηκαν ανεπιφύλακτα σχετικούς ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά όργανα. Το ύψος της ενίσχυσης για το έτος 2012 ανέρχεται σε 0,43 ευρώ ανά κιλό ρητίνης, δηλαδή συνολικά 2.060.000 ευρώ για συνολικά 4.755.626 κιλά ρητίνης που οι ρητινεργάτες παρέδωσαν στις εγχώριες βιομηχανίες επεξεργασίας ρητίνης

Τα δικαιολογητικά για την καταβολή της ενίσχυσης περιορίζονται σε αίτηση – δήλωση του ενδιαφερομένου, σε αντίγραφο τιμολογίου πώλησης (με θεώρηση του πρωτοτύπου), σε κατάσταση πληρωμής από τη δασική υπηρεσία και σε βεβαίωση της αρμόδιας δασικής αρχής. Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται μέσω τραπέζης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here