Αρχική Ειδήσεις Το σχέδιο της WWF Ελλάς για την ελληνική οικονομία

Το σχέδιο της WWF Ελλάς για την ελληνική οικονομία

0
Διαφήμιση

Ένα ξεκάθαρο όραμα που να στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και να αξιοποιεί το οικολογικό θησαυροφυλάκιο που αυτή διαθέτει, προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, στο πλαίσιο παρουσίασης του συνολικού σχεδίου της «Όραμα για ζωντανή οικονομία, στην Ελλάδα της κρίσης».

 Διαφανής, συμμετοχική και κοινωνικά υπόλογη διακυβέρνηση. Δίκαιο φορολογικό σύστημα που αναγνωρίζει την αξία του φυσικού κεφαλαίου. Κοινωνική επιχειρηματικότητα, δασοπονία, βιώσιμη αλιεία, συνεργατικά σχήματα ΑΠΕ. Μια στρατηγική για τον τουρισμό που επενδύει στους πραγματικούς λόγους που τον έχουν καταστήσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας: φυσικό περιβάλλον και πολιτισμό. Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με αειφορικά κριτήρια. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συστατικά ενός συνολικού σχεδίου για τον οικολογικό μετασχηματισμό και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το WWF Ελλάς.

 

 Οι άξονες που κινείται η WWF αφορούν την προστασία και αξιοποίηση της πλούσιας φύσης της χώρας, και της ευημερία των ανθρώπων, όπου αν αξιοποιηθούν κατάλληλα οι φυσικοί πόροι και τα κίνητρα για «κοινωνική οικονομία» θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την ελληνική οικονομία.

Όπως υπογράμμισε η υπεύθυνη πολιτικής για το περιβάλλον στη WWF, Θεοδότα Νάντσου, αυτό προϋποθέτει μία «ζωντανή πολιτεία» με μακρόχρονη κοινωνική και οικονομική πολιτική και αποτελεσματική διακυβέρνηση, που θα ελέγχεται και θα ακολουθεί τους νόμους.

Σύμφωνα με τη EUROSTAT, o πρώτος λόγος που επισκέπτονται οι τουρίστες μία χώρα είναι το φυσικό περιβάλλον της, ο δεύτερος είναι ο πολιτισμός της και ο τρίτος η διασκέδαση που προσφέρει. Η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό σε βιοποικιλότητα και εναλλαγές τοπίο.

Σε αριθμούς το «οικολογικό θησαυροφυλάκιο» της χώρας περιλαμβάνει:

– 23.000 είδη ζώων (3.956 ενδημικά)

– 5.800 είδη φυτών (15% ενδημικά)

– 100 φυλές κτηνοτροφικών ζώων

– 10 υγρότοποι διεθνούς σημασίας που προστατεύονται από τη Συνθήκη Ραμσάρ, 14 εθνικά πάρκα, 27,2% Natura

– Έως 250 βουνά άνω των 1.000 μ.

– Περίπου 3.612.992 εκτ. δασοκάλυψης

– Περίπου 670 μικρούς νησιωτικούς υγρότοπους

– Περίπου 2.800 νησιά / 227 κατοικημένα

Ωστόσο, «αν κρίνουμε από το τελευταίο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που θα κατατεθεί στη Βουλή και ξεπουλάει το 15% της γης, επιτρέποντας συγχρόνως τη δόμηση σε προστατευόμενες περιοχές, η φύση αποτελεί αναλώσιμο προϊόν» τόνισε η κ. Νάντσου.

Αντί για μακροσκελή και μη αναστρέψιμα βλαβερά έργα για το περιβάλλον, η οργάνωση προτείνει περισσότερα μικρά, με τοπικό χαρακτήρα, που θα έχουν ανταποδοτικό όφελος στη κοινωνία. Εγκαταλελειμμένα χωριά θα μπορούσαν να αναστηλωθούν και να ξαναζωντανέψουν με τις ιστορίες και τους μύθους τους, σαν καταλύματα για επισκέπτες, όπως ο Γάβρος στην Καστοριά.

Για τα ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα της ελληνικής υπαίθρου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν δίκτυα διανομής. Όπως ανέφερε η κ. Νάντσου, τώρα πρέπει να πας στον χώρο παραγωγής τους να τα προμηθευτείς, ενώ με την κατάλληλη προώθηση και διανομή θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία κερδοφόρα επιχείρηση. Κοινοπραξίες, αποτελούμενες πχ από τους κατοίκους ενός χωριού, θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άρδευσης, κλπ.

«Το κράτος δεν προωθεί την κοινωνική οικονομία και οι υφιστάμενοι νόμοι δημιουργούν περισσότερο προσχώματα, παρά λύνουν τα χέρια» τόνισε ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.

Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να εφαρμοστούν τόσο στην πρωτογενή παραγωγή, όσο και στον δευτερογενή τομέα, όπου η μεταποίηση, η βιομηχανία και η βιοτεχνία θα αξιοποιούν τα τοπικά προϊόντα που παράγονται. Να υπήρχε, για παράδειγμα, σχέδιο συνεργασίας της παραμελημένης δασοπονίας με τη βιομηχανία.

Οι μέχρι τώρα διάσπαρτες και ενεργοβόρες βιομηχανίες θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε υποδοχείς που υπάρχουν, αλλά μένουν ανεκμετάλλευτοι. Ποιοτικά τρόφιμα, «πράσινα» χημικά (πχ χρώματα), οικολογικά δομικά υλικά και οικολογική διαχείριση αποβλήτων, μπορούν να δώσουν ώθηση σε μία «ζωντανή» βιομηχανία για το παρόν και το μέλλον. «Επενδυτικοί νόμοι υπάρχουν, με εθνικό χρήμα, δηλαδή πληρώνουμε έτσι κι αλλιώς» υποστήριξε η κ. Νάντσου και πρόσθεσε: «Ας αναπτυχθεί, λοιπόν, η καινοτομία και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, δεν στοιχίζει τίποτα, θέμα οργάνωσης και προτεραιοτήτων είναι».

 

Δείτε εδώ την πρόταση

Διαφήμιση