Αρχική Ειδήσεις Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες

Οι πρωτόγονοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες

0
Διαφήμιση

Οι αρχαίοι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες σχεδόν 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

 Μια ομάδα ερευνητών, μελέτησε ανθρωποειδή σαγόνια τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Γεωργία και αποτελούν ένα από τα πρώτα στοιχεία παρουσίας πρωτόγονων ανθρώπων εκτός της Αφρικής. Εξετάζοντας τα σαγόνια, οι ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία της ασθένειας των ούλων που προκαλείται από την τακτική χρήση αντικειμένου που χρησίμευε ως οδοντογλυφίδα.

Στο πλαίσιο δημοσιοποίησης της έρευνάς τους στο PNAS, η ομάδα των ερευνητών αναφέρει ότι τα συμπεράσματά της θα βοηθήσουν ώστε να εξηγηθεί η πολυμορφία που συναντάται στα «ανθρωποειδή» δόντια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα ιατροδικαστική μέθοδο για να παρατηρήσουν τις μεταβολές στα δόντια των ανθρωποειδών, που κάποιοι θεωρούν προγόνους των ευρωπαίων.

Η μελέτη των δοντιών μπορεί απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την ηλικία των ατόμων και τις τροφές που κατανάλωναν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές γιατί υπάρχει τόση μεγάλη ποικιλομορφία στις γνάθους και τα σαγόνια των ανθρωποειδών που βρέθηκαν στην Γεωργία.

«Το άτομο που χρησιμοποιούσε την οδοντογλυφίδα ήταν νέο καθώς τα δόντια του δεν έχουν φθαρεί» αναφέρει ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Lordkipanidze και προσθέτει «ανακαλύψαμε μια κατεστραμμένη περιοχή μεταξύ της περιοχής των δοντιών και των ούλων στην οποία υπήρχε μια μικρή βλάβη με κυλινδρικό σχήμα. Αν τοποθετήσετε μια οδοντογλυφίδα στο σημείο αυτό θα δείτε ότι ταιριάζει απόλυτα».

Οι ερευνητές ανέλυσαν τέσσερις γνάθους από μία συλλογή πρωτόγονων ανθρώπινων υπολειμμάτων, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες και πιο καλοδιατηρημένες στον κόσμο.

Η περιοχή Dmanisi στη Γεωργία όπου και βρέθηκαν τα στοιχεία αυτά, εκτιμάται ως ένα σημαντικό μέρος προκειμένου να μελετηθεί πως μετανάστευσαν τα ανθρωποειδή από την Αφρική στην Ευρώπη.

Πολλές φορές οι επιστήμονες περιγράφουν ως διαφορετικό είδος ομάδες ανθρωποειδών με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι σε μια ομάδα τα υπάρχει μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών και αυτό δείχνει για ακόμα μια φορά πόσο πολύπλοκη είναι η ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου, δήλωσε ο καθηγητής Lordkipanidze, στο BBC.

Διαφήμιση