Αρχική Ειδήσεις Νόμπελ Φυσικής: το μποζόνιο του Higgs ο νικητής

Νόμπελ Φυσικής: το μποζόνιο του Higgs ο νικητής

0
Διαφήμιση

 Οι δυο επιστήμονες που ανέπτυξαν την θεωρία σχετικά με το μποζόνιο Higgs, είναι οι νικητές του βραβείου Νόμπελ Φυσικής, επαληθεύοντας τις προβλέψεις των τελευταίων ημερών.

 Ο Peter Higgs , από το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Francois Englert από το Βέλγιο μοιράζονται το βραβείο. Στη δεκαετία του ‘60 ήταν μεταξύ των φυσικών που πρότειναν έναν μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα πιο βασικά δομικά στοιχεία του Σύμπαντος έχουν μάζα.

Ο μηχανισμός προβλέπει ένα σωματίδιο – το μποζόνιο Higgs – το οποίο τελικά ανακαλύφθηκε το 2012 στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, στην Ελβετία.

«Το φετινό βραβείο είναι για κάτι μικρό που κάνει όλη τη διαφορά», δήλωσε ο κ. Staffan Normark , μόνιμος γραμματέας της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας.

Βάσει της θεωρίας, ότι υπάρχει στο Σύμπαν πιστεύεται ότι χωρίζεται σε δύο κατηγορίες στοιχειωδών σωματιδίων. Η πρώτη είναι τα φερμιόνια, τα οποία είναι συστατικά της ύλης. Η δεύτερη είναι τα μποζόνια, τα οποία λειτουργούν ως φορείς των φυσικών δυνάμεων και των αντίστοιχων πεδίων τους. Το φωτόνιο, για παράδειγμα, μεταδίδει την ηλεκτρομαγνητική δύναμη στη μορφή φωτός και είναι φορέας του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Το μποζόνιο του Χιγκς είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Χιγκς, το οποίο προσδίδει μάζα στην ύλη. Είναι στοιχειώδες σωματίδιο, δηλαδή δεν έχει εσωτερική δομή και δεν αποτελείται από άλλα, συστατικά σωματίδια. Παρόλα αυτά, είναι εξαιρετικά ασταθές και όταν σχηματιστεί καταρρέει σχεδόν ακαριαία και δίνει άλλα υποατομικά σωματίδια.

Αν και λέγεται και γράφεται ευρέως ότι το μποζόνιο του Χιγκς δίνει στα στοιχειώδη σωματίδια τη μάζα τους, αυτό δεν είναι απόλυτα σωστό. Τη μάζα τη δίνει το πεδίο του Χιγκς, το οποίο δεν την δημιουργεί εκ του μηδενός αλλά την εμπεριέχει από πριν ως ενέργεια.

Τη στιγμή που εμφανίστηκε το Σύμπαν, τα στοιχειώδη σωματίδια δεν είχαν μάζα. Αυτό άλλαξε ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου αργότερα, όταν εμφανίστηκε το πεδίο του Χιγκς, λέει η θεωρία, την οποία πρότειναν τη δεκαετία του 1960 οι Χιγκς και Ενγκλέρ και άλλοι θεωρητικοί φυσικοί.

Διαφήμιση