Αρχική Ειδήσεις Κτημολόγιο: 28 νέα έργα και αντικατάσταση υποθηκοφυλακείων έως το 2020

Κτημολόγιο: 28 νέα έργα και αντικατάσταση υποθηκοφυλακείων έως το 2020

0
Διαφήμιση

Συνολικά 28 έργα κτηματογράφησης προϋπολογισμού 572 εκ. ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ενώ στόχος είναι έως το 2020, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, να έχουν αντικατασταθεί όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας με κτηματολογικά γραφεία.

Ειδικότερα, τα προγράμματα αυτά καλύπτουν τα εναπομείναντα 16 εκ. δικαιώματα και καλύπτουν το 65% της έκτασης της Ελλάδας, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.

Όπως αναφέρθηκε τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης αφορούν σε πάνω από 4.000 πόλεις και χωριά και αναμένεται να δημιουργήσουν 12.000 νέες θέσεις εργασίας (μηχανικοί, δικηγόροι και στελέχη πληροφορικής). Διευκρινίζεται ότι το σύνολο των δικαιωμάτων που πρέπει να κτηματογραφηθούν στην χώρα είναι 37 εκατ.

Στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ είναι η αντικατάσταση έως το 2020 όλων των υποθηκοφυλακείων της χώρας, ενώ για το μέλλον των υπαλλήλων που σήμερα απασχολούνται στα υποθηκοφυλακεία ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι αυτό θα προκύψει από το νέο θεσμικό  πλαίσιο λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων.

Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 102 προσωρινά κτηματολογικά γραφεία  και εντός του 2014 αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα 13. Η μεταβατική περίοδος της λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων ως κτηματολογικών γραφείων τελειώνει καθώς όπως υποστήριξε ο κ. Μανιάτης, είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο «ώστε εντός του 2014 να  προχωρήσουμε στα οριστικά κτηματολογικά γραφεία».

Επένδυση

 Σύμφωνα με τον υπουργό, το κόστος της επένδυσης είναι διασφαλισμένο και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Κτηματολογίου (στο ταμείο του έχει σήμερα περί τα 250 εκ. ευρώ), από το πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης (έχουν δεσμευθεί 130 εκατ. ευρώ) καθώς και από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, έχει στα χέρια του γραπτή δέσμευση του  υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη για την χρηματοδότηση του Κτηματολογίου από το νέο ΕΣΠΑ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το νέο θεσμικό πλαίσιο για το Κτηματολόγιο διασφαλίζει την υλοποίηση του έργου χωρίς υπερβάσεις στα χρονοδιαγράμματα και το κόστος και με ελάχιστα ποσοστά ενστάσεων και διορθώσεων, οι οποίες αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ολοκλήρωση των προηγούμενων κτηματογραφήσεων.
Απογοητευτική είναι ωστόσο η εικόνα για την πορεία των δασικών χαρτών. Από το σύνολο των υπό κατάρτιση χαρτών, μόνο το 3% έχει σήμερα κυρωθεί.

 

Δείτε τους χάρτες και τα χρονοδιαγράμματα εδώ:

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤα smartphones σε ρόλο σεισμογράφου
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ζώων: δράσεις ευαισθητοποίησης από τον Δήμο Αθηναίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ