Αρχική Ειδήσεις Τα smartphones σε ρόλο σεισμογράφου

Τα smartphones σε ρόλο σεισμογράφου

0
Διαφήμιση

Σεισμολόγοι από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στην Ιταλία, ανακάλυψαν ότι τα επιταχυνσιόμετρα των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων (smartphones) έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν και να καταγράφουν σεισμικές δονήσεις άνω των 5 ρίχτερ.

Το γεγονός ότι τα smartphones είναι τόσο διαδεδομένα μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός “αστικού σεισμικού δικτύου”, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για σεισμούς, την ώρα που συμβαίνουν. Ωστόσο, το σύστημα αυτό δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τους σεισμογράφους αφού δεν είναι σε θέση να καταγράφει σεισμούς μεγέθους κάτω των 5 ρίχτερ. Επιπλέον, η συσκευή θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Τα επιταχυνσιόμετρα χρησιμεύουν στην καταγραφή επιτάχυνσης και προσανατολισμού ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν σε αερόσακους αυτοκινήτων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε περιοδικό της Αμερικανικής Σεισμολογικής Εταιρείας και οι επιστήμονες εκτιμούν πως με το ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία, τα επιταχυνσιόμετρα θα μπορούν σύντομα να είναι τα ιδανικά σεισμολογικά εργαλεία.

ΠΗΓΗ: theindependent.co.uk

Διαφήμιση