Αρχική Υγεία - Διατροφή Η άσκηση βοηθά όσο και τα φάρμακα τους ασθενείς με καρδιοπάθεια

Η άσκηση βοηθά όσο και τα φάρμακα τους ασθενείς με καρδιοπάθεια

0
Διαφήμιση

Στο συμπέρασμα ότι η άσκηση είναι το ίδιο αποτελεσματική με τα φάρμακα για τους καρδιοπαθείς, καταλήγει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ).

 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους επιστήμονες από το Χάρβαρντ, το Στάνφορντ και την Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου ανέλυσαν προηγούμενες ιατρικές έρευνες και διαπίστωσαν ότι η άσκηση ήταν εξίσου αποτελεσματική και ευεργετική με τα φάρμακα στους ασθενείς με διαβήτη και καρδιοπάθειες.

 

Ωστόσο, υπήρξαν δυο εξαιρέσεις.

Τα διουρητικά φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς με καρδιοπάθειες ήταν ο ξεκάθαρος «νικητής» σε σχέση με την άσκηση, όμως, η γυμναστική ήταν καλύτερη για τους ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής.

Με λίγα λόγια, τα οφέλη της άσκηση ήταν ακόμα μεγαλύτερα στην περίπτωση των ασθενών με εγκεφαλικό, καθώς όπως προέκυψε η φυσική άσκηση μείωνε τις πιθανότητες θανάτου ακόμα περισσότερο συγκριτικά με τα φάρμακα.

 

Όπως δήλωσε ο δρ. Peter Coleman του «Stroke Association», αξίζει να ερευνηθεί περισσότερο ο συσχετισμός της άσκησης με τη φαρμακευτική αγωγή. «Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες έρευνες για τα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης στους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο».

«Με τη λήψη σημαντικών μέτρων, όπως η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Είναι ενδεικτικό, αναφέρει ο ίδιος ότι, μια «μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου έως και κατά 27%».

Οι επιστήμονες ανέλυσαν305μελέτες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά340.000άτομα. Από αυτές, οι57εξέταζαν συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της φυσικής άσκησης, ενώ περίπου200εξέταζαν τις επιδράσεις των φαρμάκων σε ασθενείς με καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη.

Η έρευνα είναι η πρώτη που συγκρίνει τη σωματική άσκηση με την πρόσληψη φαρμάκων.

Οι ερευνητές δεν συνιστούν στους ασθενείς να σταματήσουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και επισημαίνουν ότι η σωματική άσκηση δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική της φαρμακευτικής θεραπείας.

Όπως υποστηρίζουν η έρευνά τους δείχνει ότι η σωματική άσκηση έχει περισσότερα οφέλη από την καθιστική ζωή και μπορεί να ενισχύσει τη δράση των φαρμάκων.

Διαφήμιση