Αρχική Ειδήσεις Έρευνα: ο άνθρωπος των πάγων έχει συγγενείς στο Τιρόλο

Έρευνα: ο άνθρωπος των πάγων έχει συγγενείς στο Τιρόλο

0
Διαφήμιση

Χρειάστηκε η γενετική ανάλυση κατοίκων του Τιρόλο της Αυστρίας, αλλά ο κόπος δεν πήγε χαμένος, καθώς με αυτό τον τρόπο ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ ανακάλυψαν 19 συγγενείς του «ανθρώπου των πάγων».

 

 

Ο Oetzi, όπως είναι επίσης γνωστός, είναι μια αρχαία μούμια ηλικίας 5.300 ετών που βρέθηκε θαμμένη στους πάγους των Άλπεων.

Η συγγενική σχέση του «ανθρώπου των πάγων» με τους 19 άνδρες από το Τιρόλο διαπιστώθηκε μετά από εξετάσεις DNA σε 3.700 εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι έδωσαν επίσης στοιχεία για το γενεαλογικό τους δέντρο.

 

Σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, από τις αναλύσεις προέκυψε ότι οι 19 άνδρες είχαν την ίδια γενετική μετάλλαξη που είχε ανακαλυφθεί και στον Oetzi μετά την ανεύρεση της μούμιας στις ιταλικές Άλπεις το 1991Ο Oetzi ήταν περίπου 46 ετών όταν πέθανε και καταψύχθηκε σε υψόμετρο 3.300 μέτρων κοντά στα σύνορα Ελβετίας-Ιταλίας.


Ήταν ένας μυώδης άνδρας μέτριου αναστήματος, ντυμένος με δερμάτινα ρούχα και καλοφτιαγμένα δερμάτινα παπούτσια. Δίπλα του βρέθηκαν μια φαρέτρα με αρκετά βέλη καθώς και τσεκούρι από καθαρό χαλκό -η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις αρχές της Εποχή του Χαλκού, πριν ακόμα χρησιμοποιηθεί ο μπρούτζος.

Αρχικά ο θάνατός του είχε αποδοθεί σε ένα βέλος που βρέθηκε καρφωμένο στην ωμοπλάτη του, πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε ότι είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Ο «άνθρωπος των πάγων» βρέθηκε από πεζοπόρους με ένα βέλος καρφωμένο στην πλάτη του και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πέθανε από τα τραύματά του.

Ακόμα και σήμερα ωστόσο υπάρχει διχογνωμία ως προς το αν πέθανε στο σημείο που βρέθηκε ή αν μεταφέρθηκε εκεί από άλλους.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα δεν συμμετείχαν γυναίκες, καθώς απαιτείται διαφορετική διαδικασία για τη διασταύρωση των γονιδίων τους με τον Oetzi ώστε να διαπιστωθεί πιθανή συγγένεια.

Διαφήμιση