Αρχική Ειδήσεις Πώς εξοικονομούμε χρήματα με το νυχτερινό ρεύμα

Πώς εξοικονομούμε χρήματα με το νυχτερινό ρεύμα

0
Διαφήμιση

Έως και 250 ευρώ το χρόνο μπορεί να εξοικονομήσει μια οικογένεια από  το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ που  τίθεται και πάλι σε ισχύ  από την 1η Νοεμβρίου.  Το ωράριο του νυχτερινού τιμολογίου είναι από τις 02:00 έως τις 08:00 το πρωί και από τις 15:00 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα.

 

 Για να ενεργοποιηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο πρέπει ο καταναλωτής να τοποθετήσει, εάν δεν υπάρχει ήδη, σε συνεργασία με ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη, έναν αγωγό πρόσθετης εξυπηρέτησης μεταξύ του μετρητή της ΔΕΗ και του γενικού πίνακα της οικιακής ηλεκτρικής εγκατάστασης. Σε περίπτωση που πρόκειται περί ενοικιαστή, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Στη συνέχεια πρέπει να κατατεθεί αίτηση σε κατάστημα της ΔΕΗ, με ορισμένα συγκεκριμένα δικαιολογητικά (αναφέρονται στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ), και διαμορφώνεται νέο συμβόλαιο. Το κόστος είναι 34 ευρώ, συν ΦΠΑ.

Το νυχτερινό τιμολόγιο κοστολογείται προς 0,05400 ευρώ την κιλοβατώρα (kWh), ενώ επιβαρύνεται και με τέσσερα ευρώ επιπλέον πάγιο το τετράμηνο. Σύμφωνα με τα ισχύοντα τιμολόγια της ΔΕΗ, από 1-800 kWh η χρέωση είναι 0,05625 ευρώ/kWh, από 801-1.000 kWh η χρέωση είναι 0,07850 ευρώ/kWh, από 1001-2.000 kWh φτάνει τα 0,08150 ευρώ/kWh και από 2.000 kWh και πάνω ανεβαίνει στα 0,09155 ευρώ/kWh. Είναι φανερό πως όσο πιο μεγάλη είναι η οικογενειακή κατανάλωση τόσο περισσότερο συμφέρει η χρήση του νυχτερινού τιμολογίου. Μόνο για όσα νοικοκυριά έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο δεν φαίνεται να συμφέρει, εκτός κι αν ανεβάσουν τη χρήση του νυχτερινού πάνω από τις 150 kWh, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος του αντίστοιχου τέλους. Το νυχτερινό τιμολόγιο εφαρμόστηκε από τη ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να εξαπλώσει την κατανάλωση του ηλεκτρισμού σε όλο το 24ωρο και ειδικά να αποσυμφορήσει τις ώρες της ημέρας με πιο εντατική χρήση ηλεκτρικών συσκευών. Ετσι, εξομαλύνεται η ροή ηλεκτρικού ρεύματος, περιορίζονται οι κορυφώσεις της ζήτησης που υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να αυξάνει την παραγωγή ή και να θέτει μονάδες σε λειτουργία, με αποτέλεσμα αυξημένο (και ασύμμετρο) οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Γι’ αυτό παρατηρείται και η αλλαγή του ωραρίου τους πιο ζεστούς μήνες, έτσι ώστε να μην αυξάνεται η κατανάλωση στις μεσημβρινές ώρες που μπαίνουν μπρος τα κλιματιστικά…

Η ύπαρξη του μειωμένου νυχτερινού τιμολογίου μειώνει αντικειμενικά το κόστος της κατανάλωσης ρεύματος, καθώς ο νυχτερινός φωτισμός, η λειτουργία του ψυγείου για το ένα τρίτο της ημέρας, αλλά και άλλων συσκευών (π.χ. υπολογιστής ή τηλεόραση) γίνονται σε ώρες με μειωμένο τιμολόγιο. Το όφελος μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντικό για το νοικοκυριό που θα προγραμματίσει ορισμένες ενεργοβόρες εργασίες να πραγματοποιηθούν μετά τις 11 μ.μ. και μέχρι τις 7 π.μ. Για παράδειγμα, μεγάλη είναι η κατανάλωση ηλεκτρισμού από το πλυντήριο ρούχων (5,1% του συνόλου) και το πλυντήριο πιάτων (2,8%), η λειτουργία των οποίων μπορεί να προγραμματιστεί τις ώρες μειωμένης τιμής. Η χρήση του θερμοσίφωνα, το μαγείρεμα (ειδικά για εργαζομένους, που μαγειρεύουν από το βράδυ για την επομένη), ακόμα και το σιδέρωμα, μπορούν να γίνονται μερικές φορές τουλάχιστον στο νυχτερινό ή στους χειμερινούς μήνες στο διάστημα 15.30 – 17.30. Αρκετές ηλεκτρικές συσκευές διαθέτουν επιλογές χρονικού προγραμματισμού, με τις οποίες μπορούν να προγραμματιστούν (π.χ. οι θερμοσυσσωρευτές) για να λειτουργήσουν στις συγκεκριμένες ώρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, και μόνο η ενεργοποίηση του νυχτερινού τιμολογίου, στην περίπτωση μιας οικιακής κατανάλωσης 1.800 κιλοβατωρών το τετράμηνο μπορεί να μειώσει το κόστος από 255 ευρώ στα 205 ευρώ περίπου. Δηλαδή όφελος 50 ευρώ το τετράμηνο, 150 στο έτος. Τώρα, εάν η συγκεκριμένη οικογένεια πάρει μέτρα για τη χρήση όσο γίνεται περισσότερων ηλεκτρικών συσκευών εντός του νυχτερινού, το όφελος μπορεί να φτάσει τα 200 – 250 ευρώ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here