Αρχική Ειδήσεις ΥΠΕΚΑ: εγκρίθηκαν τα σχέδια διαχείρισης 3 υδατικών διαμερισμάτων

ΥΠΕΚΑ: εγκρίθηκαν τα σχέδια διαχείρισης 3 υδατικών διαμερισμάτων

0
Διαφήμιση

Στη βάση της προστασίας αλλά και της αξιοποίησης των υδατικών πόρων της χώρας, εγκρίθηκαν επιπλέον τρία σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων στην Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Ήπεiρο.

 

Τα τρία Σχέδια Διαχείρισης, μαζί με τα πέντε πρώτα που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο (Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Βόρειας Πελοποννήσου, Ανατολικής Πελοποννήσου και Δυτικής Πελοποννήσου) και τα επόμενα έξι που ακολουθούν σε μικρό χρονικό διάστημα (Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κρήτης, Νήσων Αιγαίου), αποτελούν το συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων στη χώρα. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, με την έγκριση των «Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής» η χώρα μας κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την απόκτηση μίας εθνικής κλίμακας πολιτικής για τα ύδατα. Αυτή βασίζεται σε δύο πυλώνες: τόσο στην προστασία του πόρου, και ευρύτερα του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και στην ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου που μπορούν να έχουν τα ύδατα για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης. Το ΥΠΕΚΑ καλεί τους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαβούλευση υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις, προτάσεις και κρίσεις τους επί του σχετικού Προσχεδίου, ιδίως σε θέματα όπως:

– η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων (ποτάμια – λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), σήμερα και στο μέλλον, και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς,

– η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής,

– ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων,

– η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος.

«Το νερό είναι εθνικός πλούτος. Αποτελεί καθήκον όλων μας η προστασία του, η ορθολογική διαχείρισή του, η δίκαιη και συνετή πρόσβαση στη χρήση του. Απαιτούνται πλαίσιο και κανόνες για την αξιοποίησή του. Με λίγα λόγια, αυτός ο πολύτιμος πόρος απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση, μία εθνική πολιτική για το νερό. Αυτή χαράσσει το ΥΠΕΚΑ, μέσω της προσφάτως αναβαθμισμένης και ενισχυμένης Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, με τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Πιστεύουμε ότι το νερό μπορεί να αποτελέσει πραγματικά την προμετωπίδα της σύγκλισης δύο δομικών εννοιών: της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο, άρα μια πραγματική ανάπτυξη, που θα βασίζεται στην ορθολογική και «ευφυή» αξιοποίηση των ανεκτίμητων υδατικών μας πόρων», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ. Καλαφάτης.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣΕΦ: επιστολή στον Πρωθυπουργό με αφορμή την κατάρρευση του κλάδου των φωτοβολταϊκών
Επόμενο άρθροΕΦΕΤ: συνεχείς οι έλεγχοι σε τρόφιμα και ζωοτροφές από την Ιαπωνία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ