Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε ΣΕΦ: επιστολή στον Πρωθυπουργό με αφορμή την κατάρρευση του κλάδου των φωτοβολταϊκών

ΣΕΦ: επιστολή στον Πρωθυπουργό με αφορμή την κατάρρευση του κλάδου των φωτοβολταϊκών

0
Διαφήμιση

Έκκληση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την κατάρρευση του κλάδου των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα και τον άμεσο κίνδυνο απώλειας χιλιάδων επιπλέον θέσεων εργασίας απευθύνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Με επιστολή του ο ΣΕΦ καλεί τον πρωθυπουργό να εισακούσει το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν φορείς και επαγγελματίες του κλάδου και να διαμηνύσει στους συνεργάτες του -εννοώντας την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ- να ακούσουν τις προτάσεις της αγοράς και να μην λάβουν μέτρα που οδηγούν σε αδιέξοδο.

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΦ αναφέρει:

“Η θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στα ποσοστά ανεργίας, καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας. Μέχρι τώρα εστιάσατε την προσοχή σας στην προσέλκυση πολυεθνικών ομίλων που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σας καλούμε να στρέψετε την προσοχής σας σε ένα ακόμη κλάδο που μπορεί να διασφαλίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και μάλιστα άμεσα.

Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, περί ου ο λόγος, όχι μόνο συμβάλλει στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, στη δημοκρατία μέσω της αποκεντρωμένης παραγωγής, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και την ανάπτυξη.

Μόνο το 2013, επενδύθηκε στα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, και εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δις ευρώ.

Η μελέτη, κατασκευή, αλλά και η παραγωγή ή προμήθεια του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις επενδύσεις αυτές, έγινε σε μεγάλο ποσοστό από τις εταιρίες-μέλη του Συνδέσμου μας. Συνολικά δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρίες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.

Τουλάχιστον το 40% των υλικών, υπηρεσιών και εξοπλισμού που αφορά στην ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, έχει εγχώρια προστιθέμενη αξία, διότι παράγεται στην Ελλάδα και παρέχεται από Έλληνες εργαζόμενους. Σχεδόν 60 διαφορετικές ειδικότητες εργαζομένων (μηχανικοί, τεχνικοί, νομικοί, πάροχοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ασφαλιστικές εταιρίες, εργαζόμενοι στη βιομηχανία αλουμινίου, την παραγωγή καλωδίων και ηλεκτρικού εξοπλισμού, εταιρίες software, εταιρίες security κ.λπ.) εμπλέκονται αμέσως ή εμμέσως στην παραγωγή και εμπορία εξοπλισμού, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση, ασφάλιση, εποπτεία και συντήρηση των έργων.

Τους τελευταίους μήνες και παρόλο που πλέον το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας,. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 εκτιμούμε πως χάθηκε το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον κλάδο και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες θέσεις εργασίας ως το τέλος του έτους.

Το κακό χειροτερεύει όσο το ΥΠΕΚΑ εμμένει σε αντιαναπτυξιακές περιοριστικές ρυθμίσεις (όπως π.χ. η αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων που θα έδιναν κάποια πνοή στην αγορά). Πολλές πολυεθνικές του κλάδου μάλιστα, οι οποίες επένδυσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού δεν βλέπουν καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης. Το ίδιο και εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες που αναζητούν πλέον ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων, αφού έχουν απωλέσει την εργασία τους στο χώρο των φωτοβολταϊκών.

Για τους παραπάνω λόγους, ο κλάδος μας έχει προτείνει μια σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών. Σε πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε ο Σύνδεσμός μας για το θέμα αυτό, με συμμετοχή φορέων της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, αλλά και της ΡΑΕ, του ΛΑΓΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, έλαμψε δια της απουσίας του το αρμόδιο υπουργείο, παρότι προσκλήθηκε.

Το πρόβλημα είναι κ. Πρωθυπουργέ ότι κάποιοι συνεργάτες σας δεν ακούνε την αγωνία αλλά και τις προτάσεις της αγοράς. Προτείνουν μέτρα και θεσμικές αλλαγές που οδηγούν σε αδιέξοδα. Έτσι όμως ούτε τα προβλήματα λύνονται, ούτε την απασχόληση βοηθάμε.

Το μόνο που ζητάμε κ. Πρωθυπουργέ είναι ευήκοα ώτα. Οι προτάσεις μας και τεκμηριωμένες είναι και μπορούν να διασφαλίσουν μια συνέχεια στην αγορά διασώζοντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης, χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών ή των δημόσιων οικονομικών, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Είναι προτάσεις ελπίδας και προοπτικής στις οποίες ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε θετικά. Αρκεί να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας να ανοίξουν τις πόρτες των υπουργείων τους και να αφουγκραστούν την αγορά.

Ο διάλογος είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και η αξιοποίηση του “εθνικού μας καυσίμου”, του ήλιου, το οξυγόνο της οικονομίας και της απασχόλησης”.

Διαφήμιση