Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Το γάλα γαϊδούρας προς εμπορική αξιοποίηση

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Το γάλα γαϊδούρας προς εμπορική αξιοποίηση

0
Διαφήμιση

Σε αναζήτηση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του γάλακτος όνου, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Τσιάλτα, του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θωμά Αλεξανδρόπουλου, καθώς και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής, εξετάσθηκαν οι υγειονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το γάλα όνου προκειμένου να διατεθεί προς ανθρώπινη κατανάλωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός, ενημερώθηκε για τα προαπαιτούμενα κριτήρια καθ’ όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας γάλακτος όνου, από την εκτροφή των ιπποειδών και την παραγωγή, εμπορία και διακίνηση του προϊόντος, μέχρι τον καταναλωτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το γάλα όνου», δήλωσε σχετικά ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, «αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία το οποίο κυκλοφορεί στο εμπόριο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφέρει οφέλη στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα εκτροφής όνων και παραγωγής γάλακτος με αξιόλογες προοπτικές αξιοποίησής του στην υγεία και τη διατροφή».

Το γάλα όνου έχει ιδιαίτερα υψηλή τιμή που ανά λίτρο μπορεί να ανέρχεται και σε 50 ευρώ. Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν μία άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες, οι Ρωμαίοι το εξυμνούσαν ως ένα ποτό πολυτελείας. Είναι πολύ θρεπτικό, θεωρείται ότι είναι το πιο κοντινό γάλα στο μητρικό γάλα του ανθρώπου. Επίσης, είναι πολύ πιο εύπεπτο από όλα τα είδη γάλακτος. Μία πλούσια ποικιλία βιταμινών το καθιστούν ελκυστικό τόσο για την κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Η ιστορία, λέει, ότι η Bασίλισσα Kλεοπάτρα, η σύζυγος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Νέρωνα καθώς και η αδελφή του Ναπολέοντα, χρησιμοποιούσαν το γάλα γαϊδάρου για τα καλλυντικά τους. Η πλούσια σύνθεση του γάλακτος το καθιστούν εξαιρετικό για την αντιγήρανση, τη θεραπεία των ρυτίδων καθώς και για την αναδιάρθρωση και αναγέννηση του προσώπου με εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχει τρομερά οφέλη στη θεραπεία για το ξηρό δέρμα, τα εκζέματα, την ακμή αλλά και την ψωρίαση.

Πηγή: kerdos.gr

Διαφήμιση