Αρχική Ειδήσεις Υγροβιότοπος Αμβρακικού: απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών

Υγροβιότοπος Αμβρακικού: απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών

0
Διαφήμιση

Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, ενώ μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, επιτρέπεται, στo πλαίσιo της ρυθμιστικής απόφασης θήρας του τρέχοντος έτους, η θήρα σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου που ανήκουν στις Περιφερειακές Eνότητες Πρεβέζης και Άρτας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2008, πριν την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου, η ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα στην περιοχή εκδιδόταν από το αρμόδιο Δασαρχείο. Από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, απαγορεύτηκε προσωρινά για 3 χρόνια (και με δύο παρατάσεις μέχρι σήμερα) η θήρα σε όλη την περιοχή, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα και να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά την ενίσχυση, πέρυσι και φέτος, της θηροφύλαξης, των ειδικών προγραμμάτων για τους υγροβιότοπους (που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο) και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και των προτάσεων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην έκδοση νέας ετήσιας απόφασης για τη θήρα στην περιοχή του Αμβρακικού.

Κατόπιν εντολών του Υπουργού Αναπληρωτή, με την ανωτέρω απόφαση, οι Δασικές Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις κυνηγετικές ομοσπονδίες και τους κυνηγετικούς συλλόγους της περιοχής, μεριμνούν άμεσα για τα εξής:

– την άμεση αύξηση των διατιθέμενων στην περιοχή φυλάκων θήρας και την ενίσχυση του εξοπλισμού τους για την διασφάλιση της ενισχυμένης και συστηματικής θηροφύλαξης του Αμβρακικού.

– την ενημέρωση και το συντονισμό των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων και Υπηρεσιών (ΕΛΑΣ, Λιμενικό ΣΔΟΕ κλπ) για την αποτελεσματικότερη θηροφύλαξη, ιδίως με την ενεργοποίηση μικτών εποχούμενων περιπόλων και συνεργείων ελέγχου.

– την άμεση εγκατάσταση του απαραίτητου αριθμού ενημερωτικών πινακίδων για τη σήμανση των ορίων των προαναφερόμενων περιοχών.

– τον καθορισμό ενιαίου τύπου ενημερωτικών πινακίδων για τη σήμανση και την πληροφόρηση των πολιτών.

– την πύκνωση των σημείων παρατήρησης στον Αμβρακικό Κόλπο στα πλαίσια των εκτελούμενων προγραμμάτων παρακολούθησης των θηραματικών πληθυσμών (π.χ φαινολογία της μετανάστευσης και παρακολούθησης των πληθυσμών μέσω της κυνηγετικής κάρπωσης κλπ).

– την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για τις επιτρεπόμενες δράσεις τις περιοχές και τους περιορισμούς στην άσκηση της δραστηριότητας σύμφωνα με τη ρυθμιστική απόφαση θήρας.

 

 

Διαφήμιση