Αρχική Ειδήσεις Τι μυρίζει έτσι;

Τι μυρίζει έτσι;

0
Διαφήμιση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για τον αριθμό τον οσμών που μπορεί να αναγνωρίσει η ανθρώπινη μύτη; Οι Jason Castro, Chakra Chennubhotla και Arvind Ramanathan ερεύνησαν το θέμα και κατέληξαν στον αριθμό 10.

 

Βασισμένοι σε μία πολύ συγκεκριμένη βάση δεδομένων, τον Άτλαντα Οσμών (Atlas of Odor Character Profiles) που δημοσιεύτηκε το 1985 από τον AndrewDravniek, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μαθηματική μέθοδο για να απλοποιήσουν και να διαχωρίσουν τα οσφρητικά δεδομένα σε συνεκτικές κατηγορίες. Σκεφτείτε τη σαν μια διαδικασία παρόμοια με τη συμπίεση των ψηφιακών αρχείων.

Η έρευνα αναγνώρισε 10 βασικές οσμές: το άρωμα, το ξύλο, τα αρώματα φρούτων, τα χημικά, τη μέντα, τα γλυκά αρώματα, το ποπ κορν, το λεμόνι, τα έντονα αρώματα και το άρωμα του σάπιου. Η ακοή και η όραση είναι αισθήσεις που μπορούν να κατανοηθούν και να μελετηθούν πιο εύκολα από την οσμή. Δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό οσμών που βρίσκονται εκεί έξω. Αντίθετα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι γεύσεις που υπάρχουν είναι 5.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας περιλαμβάνει κάτι το ιδιαίτερο. Οι ερευνητές θα εφαρμόσουν τα πορίσματά τους σε μια τράπεζα χημικών δομών και θα επιχειρήσουν να προβλέψουν τη μυρωδιά μιας συγκεκριμένης χημικής ουσίας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό PLOSONE.

 

ΠΗΓΗ: esciencenews.com

Διαφήμιση