Αρχική Ειδήσεις Ρώσοι συλλαμβάνουν μέλη της Greenpeace

Ρώσοι συλλαμβάνουν μέλη της Greenpeace

0
Διαφήμιση

Έφοδο στο πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace πραγματοποίησαν άνδρες του λιμενικού της Ρωσίας συλλαμβάνοντας 30 ακτιβιστές της οργάνωσης, την ώρα που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στις γεωτρήσεις στην Αρκτική Θάλασσα από τον πετρελαϊκό κολοσσό Gazprom.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Greenpeace, οι ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν στο πλοίο και συνέλαβαν τους 30 ακτιβιστές της οργάνωσης, έχοντας τα όπλα σημαδεμένα επάνω τους.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης το Arctic Sunrise έπλεε γύρω από την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom σε απόσταση 3 μιλίων, εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά και εντός διεθνών υδάτων. Οι συντεταγμένες του Arctic Sunrise (69-19-53N : 57-16-53E) επιβεβαιώνουν ότι το πλοίο της Greenpeace βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, κάτι που καθιστά την επέμβαση του ρωσικού λιμενικού παράνομη.
Σύμφωνα με την οργάνωση, με τη χρήση ελικοπτέρου και σχοινιών, οι ένοπλοι άνδρες του ρωσικού λιμενικού επιβιβάστηκαν στο Arctic Sunrise και συγκέντρωσαν τους ακτιβιστές στην εξέδρα ελικοπτέρου του πλοίου.

Όπως υποστηρίζουν οι τα μέλη της Greenpeace που κατάφεραν να παραμείνουν κλειδωμένοι στο δωμάτιο τηλεπικοινωνιών, οι ακτιβιστές στην εξέδρα υποχρεώθηκαν να παραμείνουν γονατιστοί καθώς οι άνδρες του ρωσικού λιμενικού είχαν τα όπλα σημαδεμένα επάνω τους.

Χθες, κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην εξέδρα Prirazlomnaya, οι ρωσικές αρχές είχαν συλλάβει δύο ακτιβιστές, ενώ είχαν ρίξει προειδοποιητικά πυρά ενάντια στο Arctic Sunrise.

«Αυτή η παράνομη επιβίβαση σε ένα πλοίο κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας αποδεικνύει τα άκρα στα οποία μπορεί να φτάσει η Ρωσική κυβέρνηση προκειμένου να κρύψει τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Gazprom από τον κόσμο», δήλωσε ο Διευθυντής της Διεθνούς Greenpeace, Κούμι Ναϊντού. «Ζητάμε από τον πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει το λιμενικό. Είμαστε μία ειρηνική, μη-βίαιη οργάνωση και η διαμαρτυρία μας σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τέτοιο βαθμό βίας.»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας νωρίτερα είχε ισχυριστεί ότι το λιμενικό υποχρεώθηκε να επέμβει επειδή η δράση του Arctic Sunrise αποτελούσε απειλή για το περιβάλλον και την ασφάλεια, κάτι που η Greenpeace αμφισβητεί έντονα.

«Το λιμενικό επιβιβάστηκε στο πλοίο μας με τη χρήση όπλων, απείλησε τους ακτιβιστές μας και έριξε 11 προειδοποιητικές βολές κοντά στο πλοίο, άρα στην πραγματικότητα ποιος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια;» ανέφερε ο Μπεν Άϋλιφ, επικεφαλής της εκστρατείας για την Αρκτική.

Όπως επισημαίνει η οργάνωση, που σήμερα θα πραγματοποιήσειδιαμαρτυρίες για την έφοδο στο Arctic Sunrise, «οι έρευνες για πετρέλαιο στην Αρκτική είναι μία σοβαρή περιβαλλοντική απειλή που πρέπει να σταματήσει.

«Για αυτό βρίσκεται εδώ η Greenpeace, λαμβάνοντας ειρηνική δράση για την προστασία του περιβάλλοντος εκ μέρους εκατομμυρίων πολιτών από όλο τον κόσμο που εναντιώνονται στις γεωτρήσεις», τονίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here