Αρχική Ειδήσεις Πρόγραμμα για την βιώσιμη αλιεία από την WWF και την ΑΒ Βασιλόπουλος

Πρόγραμμα για την βιώσιμη αλιεία από την WWF και την ΑΒ Βασιλόπουλος

0
Διαφήμιση

Η εξασφάλιση του επαγγέλματος του ψαρά και των πληθυσμών των ψαριών αλλά και η παροχή αξιόπιστων προϊόντων στους καταναλωτές, είναι ο στόχος του προγράμματος «Υπεύθυνη Αλιεία» που υλοποιεί η WWF Ελλάς σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, τους αλιείς γρι-γρι της εταιρίας εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αφορά στους πληθυσμούς σαρδέλας και γαύρου που αλιεύουν τα συγκεκριμένα σκάφη. Σε πρώτη φάση, θα αξιολογηθεί η κατάσταση του στόλου γρι-γρι της Καβάλας, σύμφωνα με τα πρότυπα του MSC, ενός διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης ως προς την αλίεια. Στη συνέχεια, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα διαμορφώσουν από κοινού τις αναγκαίες προτάσεις για τη βελτίωση βιωσιμότητας του στόλου και το σχέδιο δράσης, το οποίο θα εξασφαλίσει ένα υγιές μέλλον σε ψαράδες και στα ιχθυαποθέματα στην περιοχή.

«H βιωσιμότητα των αλιευτικών στόλων και των αλιευμάτων προκύπτει ως επιτακτική ανάγκη αφού το 80% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παξιμάδης, υπεύθυνος θαλάσσιων προγραμμάτων του WWF Ελλάς: «Ως εκ τούτου, η υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα και το εισόδημα των Ελλήνων αλιέων έχει μειωθεί».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια. Είναι μέρος μιας ευρύτερης συνεργασίας του WWF Ελλάς και της ΑΒ Βασιλόπουλος, με στόχο τη διατήρηση των φυσικών θαλάσσιων πόρων και τη βιωσιμότητα της αλυσίδας προμηθειών θαλάσσιων αλιευμάτων που ξεκίνησε το 2011.

«Η AB Βασιλόπουλος, παραμένει συνεπής στη δέσμευση του ομίλου, για προμήθεια βιώσιμων προϊόντων», δηλώνει οΔιονύσης Διονυσόπουλος, Προϊστάμενος Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος. «Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις των καταναλωτών και με αίσθημα ευθύνης για τις μελλοντικές γενιές, είμαστε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, που έμπρακτα δεσμεύεται για την παροχή ποιοτικών και βιώσιμων ελληνικών αλιευμάτων».

«Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε να γίνουμε ο πρώτος στόλος στη Μεσόγειο που θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα βιωσιμότητας στόλου. Η συνεργασία με το WWF Ελλάς και την ΑΒ Βασιλόπουλος, καθώς και η επιστημονική καθοδήγηση του ΙΝΑΛΕ, πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα έχει ως αποτέλεσμα τη βιωσιμότητα της αλιείας καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας των παραγομένων αλιευμάτων μας», δηλώνει ο Γιάννης Μανιός, πρόεδρος της εταιρίας Μανιός και των αλιέων Καβάλας.

Ο Δ/ντής του ΙΝΑΛΕ,Δρ. Α. Καλλιανιώτης δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για την εφαρμογή των αρχών της υπεύθυνης αλιείας σε ένα από τα πλέον δραστήρια τμήματα του ελληνικού αλιευτικού στόλου. «Βασιζόμενοι στην πρόοδο του προγράμματος θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε ανάλογα προγράμματα και σε άλλα επαγγελματικά σκάφη», δήλωσε ο Δρ. Καλλιανιώτης.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here