Αρχική Ειδήσεις Παρέμβαση 36 βουλευτών της ΝΔ για τις ΑΠΕ

Παρέμβαση 36 βουλευτών της ΝΔ για τις ΑΠΕ

0
Διαφήμιση

Την συμμετοχή των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στην κάλυψη της «τρύπας» του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) και την αναθεώρηση του εθνικού στόχου ενεργειακού μείγματος για το 2020, ζητούν 36 βουλευτές της ΝΔ με επερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Μανιάτη. 

 

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν οι βουλευτές, επιτυγχάνεται η πιο σύντομη κάλυψη του ελλείμματος και επανέρχεται η ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, μόνο το 2013, επενδύθηκε στα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας 1,5 δις ευρώ. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δις ευρώ. Πέραν των ιδιαίτερα ικανοποιητικών οικονομικών δεδομένων (αν εξαιρέσουμε βέβαια την «τρύπα» του ΛΑΓΗΕ), ο κλάδος των φωτοβολταϊκών έχει συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενεργειακή ασφάλεια, στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, στην αποκεντρωμένης παραγωγή, στην καινοτομία, στα δημόσια έσοδα και βέβαια την ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις αυτές δημιούργησαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, 38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.070 εταιρίες που επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά πάρκα, προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, «τους τελευταίους μήνες και παρόλο που πλέον το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων που έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας,. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2013 χάθηκε το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον κλάδο και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες θέσεις εργασίας ως το τέλος του έτους». 

Σε αυτή τη βάση, οι 36 βουλευτές, στην επερώτησή τους, ζητούν τα εξής: 

1. Αναθεώρηση του εθνικού στόχου για το 2020 – Κοινός στόχος για ώριμες τεχνολογίες

2. Άρση αναστολής αδειοδότησης – Κατάργηση εμποδίων στην υλοποίηση έργων

3. Ανταγωνιστικότητα ΑΠΕ – Μέτρα ενίσχυσης των ΑΠΕ χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών

4. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς

5. Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας

6. Επιβολή νέου τέλους σε σταθμούς ΑΠΕ

7. Συμμετοχή όλων των ΑΠΕ και του φυσικού αερίου στη κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ

Διαφήμιση