Αρχική Ειδήσεις CERN: 60 χρόνια Έρευνας και Ανακαλύψεων

CERN: 60 χρόνια Έρευνας και Ανακαλύψεων

0
Διαφήμιση

H Επιτροπή Ερευνών και o Σύλλογος Αποφοίτων του Α.Π.Θ. διοργανώνουν την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ. (ΚΕ.ΔΕ.Α) εκδήλωση με θέμα: “CERN: 60 χρόνια Έρευνας και Ανακαλύψεων”.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα τελευταία αποτελέσματα από το LHC και τα δεδομένα της πρόσφατης ανακάλυψης του σωματιδίου Higgs, η συμβολή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων και του Α.Π.Θ και τέλος η σημασία της βασικής έρευνας και ειδικότερα της Φυσικής για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Tην εκδήλωση θα χαιρετίσει o Πρύτανης του Α.Π.Θ., καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Πυρηνικής Φυσικής Α.Π.Θ. καθηγήτρια Χαρίκλεια Πετρίδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Α.Π.Θ. κ Παντελής Σαββίδης.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Εμμανουήλ Τσεσμελής, Επιστημονικός Σύμβουλος του Γεν. Διευθυντή του CERN, Καθηγητής Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με θέμα “Η φυσική στοιχειωδών σωματιδίων και η ανακάλυψη του Higgs”, ο Δημήτριος Σαμψωνίδης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ. με θέμα “H συμβολή του Α.Π.Θ και των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στην φυσική υψηλών ενεργειών” και ο Sergio Bertolucci, Γεν. Διευθυντής Ερευνών του CERN με θέμα ” The importance of physics to the economies of Europe”.

Kύρια αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής – CERN είναι η εξέλιξη της βασικής επιστήμης γύρω από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης φυσικής. Από τι είναι φτιαγμένο το Σύμπαν μας; Πως εξελίχθηκε στην σημερινή του μορφή μετά την Μεγάλη Έκρηξη; Πως δημιουργήθηκε η ύλη που μας περιβάλλει; Εκατοντάδες ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο συνεργάζονται προκειμένου να απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα. καθιστώντας το CERN αποτελεί ένα διεθνές εργαστήριο φυσικής και σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την επιστήμη.

Παράλληλα, στο Φουαγιέ του ΚΕ.ΔΕ.Α θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας: “LHC: 27 χιλιόμετρα σε 27 εικόνες”. Πρόκειται για μια φωτογραφική περιήγηση στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων που έχει ποτέ κατασκευαστεί με περίμετρο 27 χιλιομέτρων. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες του LHC καθώς και των πειραμάτων ALICE, ATLAS, CMS και LHCb καλύπτοντας μια πορεία 20 περίπου χρόνων από το αρχικό στάδιο της κατασκευής τους μέχρι τις τελικές δοκιμές και την συλλογή δεδομένων. Η έκθεση συμπληρώνεται από απεικονίσεις συγκρούσεων σωματιδίων όπως αυτές καταγράφονται από τους ανιχνευτές των πειραμάτων.

Διαφήμιση