Αρχική Ειδήσεις Πιερία: το ξύλο με το οποίο φτιάχονταν οι τριήρεις αναζητούν επιστήμονες

Πιερία: το ξύλο με το οποίο φτιάχονταν οι τριήρεις αναζητούν επιστήμονες

0
Διαφήμιση

Σε αναζήτηση του ξύλου με το οποίο κατασκευάζονταν οι αρχαίες τριήρεις, τη δασική πεύκη ή αλλιώς «λιάχα» κατά την τοπική ονομασία, η οποία βρίσκεται στο δημόσιο δασικό σύμπλεγμα της Ρητίνης στα Πιέρια και έχει χαρακτηριστικά που μπορεί να ταιριάζουν με την περιγραφή της ξυλείας που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Μεθώνη για την κατασκευή κουπιών και ως ξυλεία για την κατασκευή των πλοίων, βρέθηκαν επιστήμονες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, πρόεδρο του Τμ. Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννη Τζιφόπουλο, επισκέφθηκε, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα, τα Πιέρια έχοντας ως δεδομένο ότι η αρχαία πόλη – λιμάνι της Μεθώνης ήταν κέντρο εμπορίας ξυλείας για την ναυπήγηση πλοίων (τριήρεων και άλλων αρχαίων εμπορικών και πολεμικών πλοίων) αλλά και κουπιών από τα δάση της Πιερίας. Η ομάδα αναζήτησε στο δάσος της Ρητίνης τα είδη ξύλου που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, πριν 2500 περίπου χρόνια.

Το συγκεκριμένο ξύλο είναι ιδιαίτερο γιατί δεν έχει ρόζους ή νερά και είναι πολύ ανθεκτικό στο θαλασσινό νερό. Αποτυπώματα του ξύλου εντοπίστηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές το 2003 στη Μεθώνη της Πιερίας και τα ευρήματα δημοσιοποιήθηκαν σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2011.

Η ανακάλυψη κινητοποίησε επιστήμονες από διαφορετικούς κλάδους από την Ελλάδα, το Λος Άντζελες, τη Βρετανία και την Ιρλανδία, οι οποίοι έκτοτε συνεργάζονται για να εντοπίσουν ατόφια κομμάτια ξύλου από τον 8ο π.Χ. αιώνα, κατά τη συνέχιση των ανασκαφών στη Μεθώνη από το 2014.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσουν διαδικασίες ταυτοποίησης του ξύλου με τα πεύκα και τα έλατα αυτού του είδους που ευδοκιμούν μόνο σε δύο περιοχές της Ελλάδας, στο δάσος της Ρητίνης στα Πιέρια και σε ένα μικρό τμήμα της Δράμας.

Μάλιστα εκτιμάται ότι με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης θα εξακριβωθεί αν η συγκεκριμένη βλάστηση υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή της Μεθώνης στο διάστημα από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ) μέχρι το354 π.Χ. όταν ο Φίλιππος κατέστρεψε την πόλη για να την εγκαταστήσει σε άλλη τοποθεσία.

Διαφήμιση