Αρχική Ειδήσεις Έναρξη της Παγκόσμιας Εκστρατείας ICC 2013

Έναρξη της Παγκόσμιας Εκστρατείας ICC 2013

0
Διαφήμιση

Με την συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων σε 80 και πλέον χώρες του κόσμου ξεκίνησε η Παγκόσμια Εκστρατεία Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2013.

Στην Ελλάδα την εκστρατεία συντονίζει για 22η συνεχή χρονιά η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA. Τα συνολικά στοιχεία για τη χώρα μας συγκεντρώνονται και θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι δράσεις καθαρισμού ακτών και βυθού συνεχίζονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, την έναρξη της εκστρατείας σηματοδότησε ο καθαρισμός της ακτής του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.) που διοργάνωσε η HELMEPA σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Συμμετείχαν 100 μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος IB των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, της Ιονίου Σχολής και άλλοι εθελοντές, οι οποίοι μέσα σε 2 ώρες κατόρθωσαν να γεμίσουν 150 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα.

Ο κύριος όγκος των απορριμμάτων ήταν ανακυκλώσιμα υλικά, όπως 2.125 πλαστικά μπουκάλια, 2.029 καπάκια και 1.000 καλαμάκια, τα οποία διαχώρισαν οι εθελοντές και παρέλαβε το ειδικό όχημα της Ε.Ε.Α.Α. Στα κοινά απορρίμματα κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, 75 αναπτήρες, προφυλακτήρα και ελαστικά οχήματος, καρέκλες και άλλα.

Στην καταγραφή των απορριμμάτων συμμετείχε επιστημονικό προσωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η πιλοτική εφαρμογή κινητού τηλεφώνου “Marine Litter Watch” της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Ε.Ε.Α.) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος PERSEUS.

Την ίδια ημέρα, καθαρισμό ακτής πραγματοποίησαν στην Κάρυστο εθελοντές «Ναυτίλοι» από το Γενικό Λύκειο Καρύστου, ενώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, οι εθελοντές-δύτες της ομάδας Loutraki Divers επανέλαβαν τον καθαρισμό του βυθού στην τοποθεσία «Καταρράκτες» Λουτρακίου. Τα υποβρύχια ευρήματά τους συμπεριλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αλιευτικά δίχτυα συνολικού βάρους 11 κιλών, 270 αλουμινένια κουτάκια, 33 γυάλινα μπουκάλια, μία ηλεκτρονική συσκευή GPS και καπάκι τουαλέτας!

Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή στην εκστρατεία μπορούν να δουν τις προγραμματισμένες δράσεις στο διαδικτυακό χάρτη της εκστρατείας ή να επικοινωνήσουν με τoν Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA.

Διαφήμιση