Αρχική Ειδήσεις Η Ρωσία κατηγορεί τους 30 ακτιβιστές της Greenpeace για πειρατεία

Η Ρωσία κατηγορεί τους 30 ακτιβιστές της Greenpeace για πειρατεία

0
Διαφήμιση

Οι 30 οικολόγοι ακτιβιστές που έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία της Greenpeace στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου στην ρωσική Αρκτική, πρόκειται να διωχθούν ποινικά με την κατηγορία της πειρατείας, η οποία επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών.

Όλα ξεκίνησαν με τη σύλληψη των ακτιβιστών από τις ρωσικές αρχές όταν πραγματοποίησαν έφοδο στο Arctic Sunrise επειδή έπλεε γύρω από την πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου Prirazlomnaya της Gazprom σε απόσταση 3 μιλίων, εντός της ρωσικής ΑΟΖ, αλλά και εντός διεθνών υδάτων. Ωστόσο, οι συντεταγμένες του πλοίου επιβεβαίωναν ότι βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, κάτι που καθιστά την επέμβαση του ρωσικού λιμενικού παράνομη.

«Η Greenpeace απαιτεί άμεση επικοινωνία με τους 30 ακτιβιστές που κρατούνται εδώ και 4 ημέρες άνευ δικαστικής ή προξενικής συνδρομής. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν οι ρωσικές αρχές σκοπεύουν να απαγγείλουν επίσημες κατηγορίες και η Greenpeace δεν έχει δεχθεί καμία επίσημη επικοινωνία από τις αρχές», αναφέρεται στη δήλωση που δημοσίευσε η ΜΚΟ. 

Οι ακτιβιστές προέρχονται από 18 διαφορετικές χώρες, μέσα σε αυτές η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Δανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Το άρθρο 227 του ρωσικού ποινικού κώδικα ορίζει την πειρατεία ως «επίθεση σε πλοίο που βρίσκεται σε θάλασσα ή ποταμό και έχει σκοπό την αρπαγή περιουσίας με χρήση βίας ή απειλή βίας». Επισύρει ποινή έως και 15 ετών, αναλόγως με τη βαρύτητα του εγκλήματος, και πρόστιμο αξίας 15.000 δολαρίων.

ΠΗΓΗ: bbc.co.uk 

Διαφήμιση