Αρχική Ειδήσεις IPCC: υπερθέρμανση του πλανήτη και τα μέτρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής στο...

IPCC: υπερθέρμανση του πλανήτη και τα μέτρα κατά της Κλιματικής Αλλαγής στο επίκεντρο του συνεδρίου

0
Διαφήμιση

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) στην οποία μετέχουν χιλιάδες επιστήμονες. Η συνεδρίαση ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Στοκχόλμη και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μετέχοντες, επιστήμονες και κυβερνητικές αντιπροσωπείες, αναμένεται να επικυρώσουν τα ανησυχητικά πορίσματα για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι μετέχοντες εξετάζουν τις επιστημονικές αποδείξεις και η επιτροπή θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή τον πρώτο τόμο της πλήρους έκθεσή της για την κλιματική αλλαγή, τις συνέπειές της και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

«Οι επιστημονικές αποδείξεις της κλιματικής αλλαγής ενισχύονται χρόνο με τον χρόνο, αφήνοντας ελάχιστη αβεβαιότητα εκτός από τις σοβαρές της συνέπειες», δήλωσε ο πρόεδρος της IPCC, Ρατζέντρα Πασαούρι, κατά την έναρξη της διάσκεψης.

Βασισμένος στη συνεισφορά 250 συντακτών, ο τόμος που θα παρουσιαστεί επισήμως την Παρασκευή, επιβεβαιώνει την ευθύνη του ανθρώπου αλλά και την εντατικοποίηση ορισμένων ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ αναθεωρεί προς τα πάνω την αναμενόμενη αύξηση της επιφάνειας της θάλασσας, σύμφωνα με μια προσωρινή έκδοση της περίληψης που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στα πορίσματα επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη δράσης με την ελπίδα να περιοριστεί η υπερθέρμανση στους +2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένας στόχος που υιοθετήθηκε από τις 195 χώρες ύστερα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που δείχνει όλο και λιγότερο εφικτός.

Η IPCC ιδρύθηκε το 1988 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΟΜΜ) και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, και ρισκάρει με κάθε γραπτό της την επιστημονική της αξιοπιστία. Το 2007, λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί –κατ’ ομολογία της επιτροπής– είχαν χρησιμοποιηθεί από τους “σκεπτικιστές”, οι οποίοι αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή. Ύστερα από αυτό η επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση των διαδικασιών επικύρωσης.

Ο Τόμας Στόκερ, συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας που υπογράφει την έκθεση, δήλωσε ότι η διάγνωση αυτή θα είναι αδιαμφισβήτητη και ότι «δεν γνωρίζει έγγραφο που να έχει υποστεί τόσο λεπτομερή επεξεργασία στην οποία μετείχαν πρόσωπα με κριτικό πνεύμα, οξυδέρκεια και συμβουλές. Βασίζεται σε εκατομμύρια μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, στην ξηρά, στους πάγους και σε μετρήσεις από το διάστημα, οι οποίες επιτρέπουν μια πρωτόγνωρη και αντικειμενική προβολή για την κατάσταση του κλιματικού συστήματος», τόνισε.

Τα δύο επόμενα μέρη της έκθεσης της IPCC (για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους που θα τις περιορίσουν) αναμένονται την άνοιξη.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Και αυτό, γιατί η αλλαγή αυτή απειλεί τους πρωτογενείς πόρους, τη γη και το νερό, με μια λέξη απειλεί το μοναδικό μας σπίτι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή και όσο καλύτερες είναι οι πληροφορίες που διαθέτουμε τόσο πιο δραστικές θα είναι οι αποφάσεις μας», πρόσθεσε ο Στόκερ που είναι καθηγητής Φυσικής του Κλίματος και του Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.

Διαφήμιση