Αρχική Επιστήμη Η νύχτα των ερευνητών: το κοινό συμμετέχει στο πάθος για την επιστήμη

Η νύχτα των ερευνητών: το κοινό συμμετέχει στο πάθος για την επιστήμη

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές μπορούν να κάνουν μερικά αρκετά αξιόλογα πράγματα. Δείτε τους να ανυψώνουν ένα τραινάκι και να το διατηρούν σε κίνηση στην Αθήνα. Είστε παράφωνοι; Κανένα πρόβλημα! Ερευνητές από το Ντίσελντορφ, έχουν δημιουργήσει μια εικονική διάταξη, που μπορεί να σας μετατρέψει σε αστέρα της όπερας εφάμιλο του Placido Domingo. Στο Ζάγκρεμπ μάθετε εάν η Οδύσσεια του Διαστήματος του Stanley Kubrick είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία. Ή δοκιμάστε την επίλυση του μυστηρίου ενός φόνου στο Πόρτο.

Ερευνητές στο Santander θα παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο η φυσική βοηθά τους λάτρεις ιστιοσανίδας να πετύχουν τα μεγαλύτερα κύματα. Επισκέπτες στην Περούτζια θα συναντήσουν ένα ρομπότ Legο που ζωγραφίζει πορτραίτα και ονομάζεται Le(g)onardo. Η επιστήμη είναι μια κραυγή — και το κοινό στο Poznan θα είναι έξω για να το αποδείξει, προσπαθώντας να σπάσει το ρεκόρ ήχου με την πιο δυνατή συλλογική κραυγή.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα γεγονότα που δεν πρέπει να χάσει κανείς που συμβαίνουν στις 27 Σεπτεμβρίου σε 33 χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες, ως μέρος της «νύχτας των ερευνητών». Από την Ιρλανδία έως το Ισραήλ, σε 300 πόλεις, οι ερευνητές θα μοιραστούν με το κοινό το πάθος τους για την επιστήμη. Πέρυσι η «νύχτα των ερευνητών» προσέλκυσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων 600 000 παιδιών. Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν την επιστήμη με διασκεδαστικό τρόπο και να προωθηθεί η έρευνα ως σταδιοδρομία. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέρος σε πειράματα και διαδραστικές επιστημονικές επιδείξεις, καθώς και να δοκιμάσει τη λειτουργία εξοπλισμού σε ερευνητικά εργαστήρια όπου συνήθως η πρόσβαση είναι περιορισμένη.

Η «νύχτα των ερευνητών» υποστηρίζεται από τις δράσεις ΕΕ «Μαρία Κιουρί». Ρίξτε μια ματιά στα δρώμενα της πόλης στο παράρτημα κατωτέρω ή βρείτε μια εκδήλωση κοντά στον τόπο διαμονής σας εδώ.

Η «νύχτα των ερευνητών» διοργανώνεται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη την τέταρτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ (εκτός από την Αυστρία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο), καθώς και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τις Φερόες Νήσους, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ισλανδία, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Τουρκία.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει αναπτυχθεί σημαντικά από 92 συμμετέχουσες πόλεις το 2006 σε πάνω από 300 πόλεις φέτος.

Η «νύχτα των ερευνητών» λαμβάνει 4 εκατ. ευρώ το έτος ως στήριξη (το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 7,5 εκατ. ευρώ) από την ΕΕ για τις δράσεις «Μαρία Κιουρί», οι οποίες προωθούν τις διεθνείς ερευνητικές σταδιοδρομίες. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που παίζει η έρευνα στην καθημερινή μας ζωή και στην επιστήμη ως σταδιοδρομία. Η ενθάρρυνση περισσότερων νέων ανδρών και γυναικών να σταδιοδρομήσουν στην έρευνα και στις επιστήμες είναι κρίσιμης σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ευρώπης, που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της «νύχτας των ερευνητών» επιλέγονται μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας μετά από πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις δράσεις «Μαρία Κιουρί» κατά την περίοδο 2007-2013 ανέρχεται σε 4,7 δισ. ευρώ. Η διαχείρισή τους γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρόγραμμα θα μετονομαστεί σε δράσεις MarieSkłodowskaCurie στο πλαίσιο του «Ορίζοντας 2020», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία. Η «νύχτα των ερευνητών» θα εξακολουθήσει να λαμβάνει στήριξη στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ενέκριναν πρόσφατα οι δράσεις MarieCurie να αντιπροσωπεύουν το 8% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να εγκριθεί επίσημα κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Διαφήμιση