Αρχική Θεραπείες Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με τον βελονισμό

Αντιμετωπίστε την κατάθλιψη με τον βελονισμό

0
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ενδεχομένως να μπορούν να ανακουφιστούν περισσότερο με τον βελονισμό και τη ψυχοθεραπεία παρά με κάποια φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS Medicine.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Γιορκ, με επικεφαλή τον Χιου ΜακΦέρσον, διαπίστωσαν ότι ένας στους τρεις ασθενείς δεν εμφάνιζε κατάθλιψη μετά από τρεις μήνες βελονισμού ή ψυχοθεραπείας, σε αντίθεση με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που βοηθούσαν έναν στους πέντε.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 755 ανθρώπους με ελαφριά ή βαριά μορφή κατάθλιψης, τους οποίους χώρισαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη έκανε βελονισμό, η δεύτερη ψυχοθεραπεία και η τρίτη λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. 


Μετά από τρεις μήνες, τα άτομα που είχαν κάνει βελονισμό, εμφάνιζαν μεγαλύτερη βελτίωση συγκριτικά με εκείνους που είχαν κάνει ψυχοθεραπεία και πολύ μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με όσους λάμβαναν απλώς φαρμακευτική αγωγή. 


Μετά όμως από εννέα έως 12 μήνες, λόγω της βελτίωσης των ασθενών που έκαναν φαρμακευτική θεραπεία, η προσθήκη του βελονισμού και της ψυχοθεραπείας στο θεραπευτικό «μίγμα» δεν φαίνεται να πρόσδιδε πλέον κάποιο αξιοσημείωτο όφελος σε σχέση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά.

«Όσοι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη και έχουν δοκιμάσει διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν δει τη βελτίωση που θα ήθελαν, θα πρέπει να δοκιμάσουν το βελονισμό ή την ψυχοθεραπεία, που πλέον αποδεικνύεται ότι είναι κλινικά αποτελεσματικές επιλογές», υποστηρίζει ο Δρ ΜακΦέρσον.

Ο ψυχίατρος Φίλιπ Μάσκιν του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζει πως αν και ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία αποτελούν αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις, δεν αποτελούν υποκατάστατα της φαρμακευτικής θεραπείας.


Ειδικοί της Κλινικής Mayo αναφέρουν ότι οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι μικροί, αρκεί ο ασθενής να καταφεύγει σε καλούς και πιστοποιημένους βελονιστές. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους, τραυματισμό κάποιου οργάνου και μόλυνση από τις βελόνες.
 

ΠΗΓΗ: Health & Medicine

Διαφήμιση