Αρχική Ειδήσεις Έκθεση Κομισιόν: οι Σουηδοί και οι Γαλλίδες έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

Έκθεση Κομισιόν: οι Σουηδοί και οι Γαλλίδες έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής

0
Διαφήμιση

Μείωση των διαφορών που υπήρχαν παραδοσιακά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής και τη βρεφική θνησιμότητα καταγράφει έκθεση που δημοσίευσε η Κομισιόν.

 Το χάσμα μεταξύ του μεγαλύτερου και του μικρότερου προσδόκιμου ζωής στην ΕΕ-27 μειώθηκε κατά 17% για τους άνδρες μεταξύ 2007 και 2011 και κατά 4% για τις γυναίκες μεταξύ 2006 και 2011.

 Το χάσμα στη βρεφική θνησιμότητα μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα ποσοστά μειώθηκε από15,2σε7,3ανά 1000 γεννήσεις ζώντων μεταξύ 2001 και 2011. Η μέση βρεφική θνησιμότητα στην ΕΕ μειώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου —από 5,7σε3,9 ανά 1000 γεννήσεις ζώντων. Η έκθεση επισημαίνει κάποιες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας, «Αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας», καταλήγει όμως στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περισσότερη δράση σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ χωρών, περιφερειών και κοινωνικών ομάδων.

 

-Η Σουηδία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες: 79,9 χρόνια, διαφορά σχεδόν 12 ετών έναντι των κρατών μελών με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (68,1).

-Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι υψηλότερο στη Γαλλία: 85,7, διαφορά 8 ετών έναντι των κρατών μελών με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (77,8 έτη).

-Όσον αφορά τα έτη υγιούς ζωής στους άνδρες, υπάρχει διαφορά 19 ετών μεταξύ των χαμηλότερων και των υψηλότερων τιμών στην ΕΕ (στοιχεία 2011). Για τις γυναίκες η διαφορά αυτή φτάνει σχεδόν τα 18,4 έτη.

-Το 2010 η διαφορά του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ των περισσότερο και των λιγότερο ευνοημένων περιφερειών της ΕΕ ήταν 13,4 χρόνια για τους άνδρες και 10,6 χρόνια για τις γυναίκες.

-Κατά το ίδιο έτος υπήρχαν επτά περιφέρειες της ΕΕ με ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας υψηλότερα των 10 θανάτων ανά 1000 γεννήσεις ζώντων. Τα ποσοστά αυτά υπερβαίνουν πάνω από 2,5 φορές τον μέσο όρο της ΕΕ (4,1/1000).

-Το 2010 η εκτιμώμενη διαφορά όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 30 ετών για τους άνδρες μεταξύ των λιγότερο και των περισσότερο μορφωμένων κυμαινόταν από περίπου τρία χρόνια έως 17 χρόνια στα διάφορα κράτη μέλη. Για τις γυναίκες η διαφορά ήταν ελαφρώς μικρότερη και κυμαινόταν από 1 έως 9 χρόνια.

Οι αιτίες

 

Η έκθεση εξετάζει διάφορους παράγοντες που προκαλούν ανισότητες στον τομέα της υγείας και διαπιστώνει ότι οι κοινωνικές ανισότητες στον τομέα της υγείας οφείλονται σε διαφορές στις συνθήκες της καθημερινής ζωής και σε παράγοντες όπως τα επίπεδα εισοδήματος, τα επίπεδα ανεργίας και τα επίπεδα εκπαίδευσης. Η επισκόπηση διαπίστωσε πολλά παραδείγματα συνδυασμού μεταξύ διαφόρων παραγόντων κινδύνου για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του καπνού και της παχυσαρκίας, και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

 

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων 

 

Το 2009, η Επιτροπή ενέκρινε μια στρατηγική για τις ανισότητες στον τομέα της υγείας με τίτλο «Αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας: μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας στην ΕΕ». Η έκθεση προόδου που δημοσιεύεται σήμερα εξετάζει τον βαθμό αντιμετώπισης των πέντε βασικών προκλήσεων που ορίζονται στη στρατηγική: 1) ισότιμη πρόσβαση στην υγεία στο πλαίσιο της συνολικής κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης• 2) βελτίωση της βάσης δεδομένων και γνώσεων• 3) στράτευση της κοινωνίας• 4) κάλυψη των αναγκών των ευάλωτων ομάδων• και 5) ανάπτυξη της συμβολής των πολιτικών της ΕΕ.

Συνολικά, η δράση της Επιτροπής στοχεύει, αφενός, στην υποστήριξη της ανάπτυξης σχετικών πολιτικών στις χώρες της ΕΕ και, αφετέρου, στη βελτίωση της συμβολής των πολιτικών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Μια εν εξελίξει κοινή δράση, που καλύπτει το διάστημα 2011 – 2014, αποτελεί σημαντικό μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η επίτευξη των στόχων της στρατηγικής«Ευρώπη 2020»για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς έχει θεμελιώδη σημασία για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Τον Φεβρουάριο του 2013 η Επιτροπή εξέδωσε έγγραφο σχετικά με την επένδυση στην υγεία, στο πλαίσιο της δέσμης κοινωνικών επενδύσεων. Το έγγραφο αυτό ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στις πολιτικές της ΕΕ για την υγεία και στις εθνικές μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας και αναλύει τη σκοπιμότητα ανάληψης των ακόλουθων πρωτοβουλιών: έξυπνες επενδύσεις για βιώσιμα συστήματα υγείας• επένδυση στην υγεία των ανθρώπων• και επένδυση στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.

Το πρόγραμμα της ΕΕ για την υγεία, το Ταμείο Συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία, όπως επίσης τα κονδύλια έρευνας και καινοτομίας (Ορίζοντας 2020), μπορούν να υποστηρίξουν τις επενδύσεις στον τομέα της υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαφήμιση