Αρχική Ειδήσεις Άμεσα οι διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Άμεσα οι διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο για την ΑΟΖ

0
Διαφήμιση

Ξεκινούν άμεσα οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και του Καΐρου για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη Μεσόγειο μετά τη σχετική συμφωνία ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικώνκαι τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι.

 

Οι δύο χώρες εμφανίστηκαναποφασισμένεςνα προχωρήσουν στην ανακήρυξη των ΑΟΖ τους ανεξάρτητα από τυχόν αντιδράσεις της Τουρκίας, όπως κατά τη θητεία της κυβέρνησης Καραμανλή όταν η Άγκυρα είχε εγείρει θέμα με το Καστελόριζο, κάτι που υπογράμμισαν και στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί.

Για το ενδεχόμενονέων τουρκικών αντιδράσεων, αλλά κυρίως το πώς αυτές μπορούν να επηρεάσουν την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ρωτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου οι δύο υπουργοί και ήταν απολύτως κατηγορηματικοί. «Υπάρχει πλέον νέο πνεύμα συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Φάχμι και τόνισε με σαφήνεια ότι «δεν μας ενδιαφέρει αν τρίτες χώρες θα ενοχληθούν». Μάλιστα υπογράμμισε τη «στροφή» της Αιγύπτου στο θέμα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μόρσι και των «Αδελφών Μουσουλμάνων».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε πως«είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε», αφού όπως εξήγησε «η πρωτοβουλία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και συγκεκριμένα στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν συνιστά εχθρική προδιάθεση για άλλη χώρα».

Οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των ΑΟΖ θα ξεκινήσουν καταρχάς σεεπίπεδο εμπειρογνωμόνων, ενώ θα συσταθεί και κοινή επιτροπή η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να καταλήξουν γρήγορα στην τελική συμφωνία.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης, ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ηανάληψη πρωτοβουλίαςγια τη συνεργασία της Ε.Ε. τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τον Αραβικό Σύνδεσμο σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την εξωτερική πολιτικής και την ασφάλεια και στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξει να συμπεριληφθούν και ζητήματα που αφορούν τη θαλάσσια πολιτική και κατ’ επέκταση και την ένταξη σε αυτή και της οριοθέτησης των ΑΟΖ.

Διαφήμιση