Αρχική Ειδήσεις Αυθαίρετα: η τελευταία ευκαιρία προειδοποιεί ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ

Αυθαίρετα: η τελευταία ευκαιρία προειδοποιεί ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ

0
Διαφήμιση

Ως την τελευταία ευκαιρία για τη δήλωση του αυθαιρέτου χαρακτήρισε τον σχετικό νόμο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ανακοινώνοντας τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για την εφαρμογή της ρύθμισης και την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

«Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όσο νωρίτερα ενταχθούν οι πολίτες στις διατάξεις του νόμου, τόσο περισσότερες δόσεις θα έχουν, οι οποίες φτάνουν μέχρι τα οκτώμιση χρόνια για την αποπληρωμή του προστίμου».

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που εξήχθησαν από το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των δηλώσεων υπαγωγής:

σε σύνολο 18.694 αυθαιρέτων, σε επεξεργασία βρίσκονται οι αιτήσεις για τα 14.686,

σε υπαγωγή βρίσκονται οι αιτήσεις για τα 851,

οριστικά έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του νέου νόμου τα 838,

αρχικά είχαν υποβληθεί αιτήσεις για 2.319 αυθαίρετα.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη, τα καταχωρημένα πρόστιμα των υπό επεξεργασία δηλώσεων ανέρχονται στα 72,74 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 5.564 παραβάσεων.

Στα 7,7 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα για αυθαίρετα που βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής, περί τα 3,2 εκατομμύρια εκτιμώνται τα έσοδα από τα πρόστιμα από τα αυθαίρετα που βρίσκονται στο στάδιο της προσωρινής υπαγωγής, ενώ για τις 839 δηλώσεις των αυθαιρέτων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η υπαγωγή, το ποσό ανέρχεται στα 1,262 εκατομμύρια ευρώ, σε σύνολο 352 παραβάσεων.

Σε ότι αφορά τα μεγέθη ανά ειδικές συνθήκες μειωτικών συντελεστών, χωρίς συντελεστή είναι 840 δηλώσεις, για άτομα με αναπηρία από 80% και άνω 246 δηλώσεις, για παλιννοστούντες 195, για κύρια κατοικία πολυτέκνων 96 δηλώσεις, για τριτέκνους 237, για μακροχρόνια ανέργους 90, για ΑΜΕΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 67% 157, ενώ για τη δεύτερη κατοικία πολυτέκνων ο αριθμός των δηλώσεων ανέρχεται στις 58.

Διαφήμιση