Αρχική Ειδήσεις Συσκέψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων- έφοδος ευρωπαϊκού κλιμακίου στο ΧΥΤΑ Φυλής

Συσκέψεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων- έφοδος ευρωπαϊκού κλιμακίου στο ΧΥΤΑ Φυλής

0
Διαφήμιση

Η διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενόψει της εκκίνησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η βούληση του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο Νόμος για τέτοια σύνθετα και καινοτόμα έργα, προκειμένου να υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.

Όπως συμφωνήθηκε, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ θα συνεργαστούν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχοντας τον συντονιστικό ρόλο, ώστε η περιβαλλοντική αδειοδότηση να ολοκληρωθεί με υποδειγματικό τρόπο, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, με έκδοση των περιβαλλοντικών όρων που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των πολιτών με αποτελεσματικότερο τρόπο.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε λόγο για έργο υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία και τη ζωή των πολιτών, σε μια Περιφέρεια που υποβαθμίζεται με πάνω από 80 ανεξέλεγκτες χωματερές. «Πρόκειται αναμφισβήτητα για μεγάλη πρόκληση που πρέπει να απαντηθεί με θετικό τρόπο» δήλωσε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο τα επαπειλούμενα βαρύτατα πρόστιμα, αλλά κυρίως το αγαθό της δημόσιας υγείας που πρέπει η Πολιτεία να διασφαλίσει».

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας η σημασία του έργου είναι μεγάλη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα έργο- πιλότος και για επόμενα έργα, αφού αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων σε επίπεδο Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία της χωροθέτησης και ολοκληρώνεται με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Η σύσκεψη είχε προηγηθεί της ευρείας συνάντησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Κέρκυρα βρέθηκε ανάμεσα στην Επιτροπή Αναφορών και εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό το βάρος των σοβαρότατων καταγγελιών που έχουν γίνει.

Πάντως, η χθεσινή ημέρα έκλεισε με «έφοδο» του ευρωπαϊκού κλιμακίου στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης παρέστησαν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Φυλής και της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Φυλής που ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για τα αιτήματά τους.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός δήλωσε, μετά την επίσκεψη, ότι σύντομα αντιπροσωπεία του ΕΔΣΝΑ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον ευρωπαίο επίτροπο για το Περιβάλλον προκειμένου να παρουσιάσει αναλυτικά τις δράσεις που υλοποιούνται για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕνέργεια: στη Βουλή το ν/σ για τις ΑΠΕ- φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στις βιομηχανίες
Επόμενο άρθροΑυθαίρετα: η τελευταία ευκαιρία προειδοποιεί ο αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ