Αρχική Καινοτομία Το πρώτο χάμπουργκερ από εργαστήριο παραγωγής κρέατος!

Το πρώτο χάμπουργκερ από εργαστήριο παραγωγής κρέατος!

0
Διαφήμιση

Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου του Dr Mark Post, του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, στοχεύει να αποδείξει ότι η καλλιέργεια κρέατος στο εργαστήριο θα μπορούσε να μειώσει τις επιπτώσεις της ζωικής παραγωγής στο περιβάλλον και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πείνας στον Πλανήτη.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι επιστήμονες στο εργαστήριο του Dr Mark Post, έκαναν τις τελικές προετοιμασίες τους για μια εκδήλωση που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα τρόφιμα. Σκοπεύουν να μαγειρέψουν πιο ακριβό χάμπουργκερ του κόσμου, από κρέας που καλλιεργείται… στο εργαστήριο.

Ξεκινώντας με βλαστικά κύτταρα που προέρχονταν από τη βιοψία μιας αγελάδας, η ομάδα δημιούργησε 20.000 μυϊκές ίνες μέσα σε διάρκεια τριών μηνών. Κάθε μικροσκοπικό στεφάνι από ίνες καλλιεργήθηκε σε συγκεκριμένες συνθήκες και με συγκεκριμένου τύπου τζελ σαν μέσο ανάπτυξης.
Μετά την κατάλληλη επεξεργασία, όλες οι ίνες πιέστηκαν μαζί για να σχηματίσουν το χάμπουργκερ, βιολογικά ταυτόσημο με βόειο κρέας, μόνο που καλλιεργείται σε ένα εργαστήριο και όχι ως μέρος μιας αγελάδας. Μέχρι στιγμής το έργο έχει κοστίσει συνολικά 250.000 ευρώ.

«Οι αγελάδες είναι πολύ …αναποτελεσματικές. Χρειάζονται 100 γραμμάρια φυτικών πρωτεϊνών για την παραγωγή μόνο 15 g εδώδιμων ζωικών πρωτεϊνών,” δήλωσε ο καθηγητής Post στον Guardian. “Γι αυτό και πρέπει να ταΐζουμε  τις αγελάδες πολύ, έτσι ώστε να μπορούμε να τραφούμε. Χάνουμε πολλά από τα τρόφιμα με αυτόν τον τρόπο. Με το καλλιεργημένο κρέας μπορούμε να κάνουμε την διατροφή πιο αποτελεσματική γιατί έχουμε όλες τις μεταβλητές υπό έλεγχο.».

Η ανθρώπινη όρεξη για κρέας σημαίνει ότι το 30% του αξιοποιήσιμου της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από βοσκότοπο για τα ζώα, σε σύγκριση με μόλις το 4% της επιφάνειας χρησιμοποιείται άμεσα για τη διατροφή των ανθρώπων. Η συνολική βιομάζα των ζώων είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη των ανθρώπων στον Πλανήτη και αντιπροσωπεύει το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 40% των εκπομπών μεθανίου – ένα πολύ πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.

Μέχρι το 2060, ο ανθρώπινος πληθυσμός αναμένεται να έχει φτάσει τα 9,5 δισ. και με μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για κρέας από τους ταχέως αναπτυσσόμενους πληθυσμούς. Για παράδειγμα, στην Κίνα και την Ινδία, η αγορά κρέατος αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα!
Εάν η ποσότητα του κρέατος που παράγουμε διπλασιαστεί, τα ζώα θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για το ήμισυ των επιπτώσεων στις κλιματικές συνθήκες, μερίδιο δηλ. ίσο με όλα τα φορτηγά αυτοκίνητα του κόσμου, και τα αεροπλάνα.

Το 2008, ο Δρ Rajendra Pachauri, Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, παρότρυνε τους ανθρώπους να ορίσουν μια ημέρα της εβδομάδας, χωρίς κρέας για να ανακόψουν το ρυθμό της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Αν και το έργο του καθηγητή Post είναι σε πρώιμα στάδια και υπάρχουν πολλά εμπόδια προτού να μπορέσει να αναβαθμίσει τη διαδικασία παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα, ο ίδιος έχει μεγάλες ελπίδες για το προϊόν του. «Αν σε είκοσι χρόνια από τώρα, έχετε μια επιλογή στο σούπερ μάρκετ ανάμεσα σε δύο προϊόντα που είναι πανομοιότυπα στη γεύση, έχουν την ίδια τιμή και που το ένα παρασκευάζεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, με πολύ λιγότερους πόρους και παρέχει ασφάλεια και το άλλο δεν παρέχει καμία εγγύηση μεταχείρισης των ζώων, η επιλογή θα είναι σχετικά εύκολη», είπε.
«Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να προτιμούν αυτό το είδος του προϊόντος που στη συνέχεια θα μετατρέψει σταδιακά την παραγωγή κρέατος». 

Η δημοσίευση αναγνωρίζει ότι θα είναι απαραίτητο να παραχθεί ένα προϊόν που να μοιάζει στη γεύση, ακριβώς το ίδιο με το πραγματικό κρέας. Και αν αποδειχθεί ότι υπάρχει η αγορά για καλλιεργημένο βόειο κρέας, οι ίδιες μέθοδοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν και άλλες εργαστηριακές πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό κρέας ή ψάρι.

Η έρευνα (και η προσεκτικά τοποθετημένη δημόσια δοκιμή) έχει χρηματοδοτηθεί από έναν χορηγό που έχει επιλέξει να διατηρήσει την ανωνυμία του μέχρι τη συνέντευξη Τύπου, για να αποφευχθεί η επισκίαση του από τα ..χάμπουργκερ. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι μια δημόσια εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου αντί της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων σε ένα επιστημονικό περιοδικό θα μπορούσε να αποξενώσει την επιστημονική ομάδα από συναδέλφους τους, οι οποίοι μπορεί να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο ερευνητικό εγχείρημα.

Η απάντηση του Dr Post σε αυτό είναι ότι οι περισσότερες από τις μεθόδους που χρησιμοποιεί – όπως η μηχανική και η αύξηση των βλαστικών κυττάρων της αγελάδας – έχουν ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Το χάμπουργκερ του, είπε, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα της ωμής βίας στην καλλιέργεια από ό, τι η ανακάλυψη. “Από την τεχνολογική άποψη, υπάρχουν πολύ λίγα μυστικά εδώ», είπε. Για την δημόσια εκδήλωση επεσήμανε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ευθύνη». 

 «Με αυτό αρχίζει το μέλλον του καλλιεργημένου βόειου κρέατος, είπε. Είναι ένας καλός λόγος για να αγωνιστεί κανείς και εάν με οποιοδήποτε τρόπο αυτό το είδος της προσέγγισης μέσω των μέσων ενημέρωσης επηρεάζει με αρνητικό τρόπο, τότε αισθάνομαι άσχημα». Και πρόσθεσε: «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το προϊόν, όπως το παρουσιαστεί, θα αρέσει στον κόσμο και θα συμφωνήσουν ότι «αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κινηθούμε και το έργο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Απόδοση: Έλενα Ριζεάκου.
Πηγή: guardian.co.uk

Διαφήμιση