Αρχική Ειδήσεις «Έκλεισε» η ιστορική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

«Έκλεισε» η ιστορική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

0
Διαφήμιση

Υπογράφεται σήμερα στην Κύπρο η ιστορικής σημασίας συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, μια συνεργασία που αποτελεί βήμα σταθερότητας για την περιοχή σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι η συνεργασία Κύπρου-Ελλάδα-Ισραήλ σε θέματα ενέργειας μπορεί να αποτελέσει έναν τομέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στη βελτίωση και αύξηση της ευημερίας των λαών των τριών χωρών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συνεργασία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί και από άλλα ανάλογα βήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας των τριών χωρών. 

Σημαντικό χαρακτήρισε και το έργο της υποθαλάσσιας ενεργειακής γέφυρας, το λεγόμενο EuroAsia Interconnector, που το 2016 αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο. Ο Έλληνας Υπουργός σχολίασε και τις εξελίξεις με την Κυπριακή ΑΟΖ, δίνοντας ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους γείτονες για τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ιστορικής και υψίστης πολιτικής συμμαχίας χαρακτήρισαν χθες τη συμφωνία ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Σιλβάν Σιαλόμ και ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου, Νίκος Κουγιάλης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο δέσμευσης της για εξαγωγή του φυσικού αερίου της, από το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Σε ομιλία του, κατά την τελετή των εγκαινίων της μονάδας αφαλάτωσης στην Επισκοπή Λεμεσού, στην παρουσία του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Silvan Shalom, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρά “με αποφασιστικότητα” με την κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, ώστε να υλοποιήσει τη σημαντική δυνατότητα να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαφήμιση