Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Οι ψαράδες που ρίχνουν την ψαριά τους και πάλι στο νερό

Οι ψαράδες που ρίχνουν την ψαριά τους και πάλι στο νερό

0
Διαφήμιση

Σύλλογος για την προστασία της άγριας πέστροφας

Η αγάπη για το περιβάλλον αλλά και η αδυναμία στο ψάρεμα της πέστροφας, με την τεχνική του «fly fishing» (αλιεία με τεχνητή μύγα), έκαναν μια παρέα φίλων από τη Λάρισα να ιδρύσουν έναν σύλλογο για την προστασία της άγριας πέστροφας.

Ο σύλλογος, που έχει πανελλήνιο χαρακτήρα, φέρει την ονομασία «Αστραίος» ή Astraeus Fly Fishing Club και ιδρύθηκε μόλις φέτος. Έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και απώτερο σκοπό την προστασία της ενδημικής πέστροφας που ζει και αναπαράγεται στα ρέματα και τα ποτάμια της χώρας μας, αλλά και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος που επηρεάζει την ζωή και την ισορροπία των υδάτων στα οποία απαντάται.

Στη χώρα μας, αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αποστόλης Λαχανάς, εκ των ιδρυτών του συλλόγου, είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με το ψάρεμα της πέστροφας. Ωστόσο, η τεχνική του fly fishing είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. «Το ‘διάβασμα του νερού’, η μελέτη δηλαδή των εντόμων και των μικροοργανισμών που ζουν στα ύδατα ή κοντά σε αυτά, η ικανοποίηση της δημιουργίας της τεχνητής μύγας με την οποία θα ξεγελαστεί η πέστροφα (καθώς η τροφή της μπορεί να διαφέρει από εποχή σε εποχή, από ποτάμι σε ποτάμι ή ακόμη κι από μέρα σε μέρα) κι η απερίγραπτη χαρά του να πιάσεις ένα τόσο έξυπνο κι όμορφο ψάρι, απελευθερώνοντάς το εν συνεχεία πίσω στο νερό… είναι μερικά από τα πράγματα, που μόνο το fly fishing μπορεί να προσφέρει», εξηγεί ο κ. Λαχανάς.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις της παράνομης αλιείας της πέστροφας. Έχουν παρατηρηθεί συχνά άτομα να ψαρεύουν με δίχτυα και καλαμωτές, με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς και μπαταρίες, με χλωρίνη (ή με άλλα φυσικά ή χημικά υγρά που προκαλούν αναισθησία), με ψαροτούφεκα… ακόμη και με δυναμίτες. Μέλη του Αστραίου έχουν γίνει πολλές φορές μάρτυρες παρομοίων περιστατικών, τα οποία αποτέλεσαν κίνητρο για την άμεση συσπείρωση και δημιουργία του Συλλόγου. Από εδώ και στο εξής τα μέλη του Συλλόγου θα καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές και θα κινούν κάθε νόμιμη διαδικασία, τονίζει ο κ. Λαχανάς.

Σκοποί του Αστραίου είναι η προφύλαξη και προστασία των ιχθύων και ειδικότερα της ενδημικής Άγριας Πέστροφας, οι οποίοι αναπαράγονται, αναπτύσσονται και ζουν στα εσωτερικά ύδατα της χώρας και κυρίως στους ποταμούς και τα ρέματα αυτής.

Επίσης ο, με κάθε νόμιμο μέσο, έλεγχος και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ενάλιου πλούτου των ποταμών και ρεμάτων από επεμβάσεις όσων, με κάθε τρόπο – εσκεμμένα ή άθελα – προκαλούν ή προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά ή καταστροφή στην ιχθυοπανίδα και στους ζωντανούς οργανισμούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περιβάλλον αυτό.

Στους σκοπούς του συλλόγου συγκαταλέγονται, επίσης, η διατήρηση, η ανάπτυξη και ο εμπλουτισμός της ιχθυοπανίδας από τα υπάρχοντα ενδημικά και μόνο είδη και ύστερα από σχετικές μελέτες, σε επίπεδο πανελλαδικό καθώς και η συμμετοχή και στήριξη αντιστοίχων προσπαθειών. Επίσης, η συνεργασία με τα Δασαρχεία και η εθελοντική βοήθεια των μελών του Σωματείου προς αυτά, όποτε και όπως αυτή καθίσταται δυνατή, αλλά και η πάταξη της λαθραλιείας με κάθε νόμιμο μέσο, καθώς και η ανάδειξη της σχετικής και ισχύουσας Νομοθεσίας περί Αλιείας των Εσωτερικών Υδάτων και ο σεβασμός προς αυτή.

Θα γίνεται ακόμη κατάρτιση των μελών του συλλόγου σε θέματα σχετικά με την ιχθυοπανίδα και τους άμεσα συνδεδεμένους ζωντανούς οργανισμούς με αυτή (έντομα, αμφίβια κ.λπ.) και η ενθάρρυνσή τους στη συνειδητή απελευθέρωση των αλιευμάτων τους, που ως σκοπό θα έχει την προστασία, διατήρηση και ανάπτυξη των ιχθύων καθώς και την αποκατάσταση της ισορροπίας σε ζώνες όπου η Άγρια Πέστροφα έχει χαρακτηριστεί υπό εξαφάνιση.

Σκοπός του Αστραίου είναι επίσης η επιμόρφωση των μελών του σωματείου, που θα επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία τους, σε θέματα σχετικά με την τεχνική του fly fishing, η κατάρτιση των μελών και η απόκτηση περαιτέρω σχετικής γνώσης.

πηγή:newsbeast

Διαφήμιση